Ексклюзиви
вівторок, 20 грудня 2011 11:14

Неврологи продемонстрували швидкісне навчання в стилі "Матриці"
5

Фото: Фото: Boston University

Група дослідників з Бостонського університету (BU) і лабораторії обчислювальної неврології в Кіото (ATR CNL) вирішила з'ясувати, чи може швидко перебудовуватись зорова кора в мозку дорослої людини, щоб брати участь в так званому навчанні сприйняттю (perceptual learning).

Останнє поняття належить і до зору, і слуху, смаку і нюху, й дотику. Людина після низки тренувань швидше і точніше розпізнає заданий стимул в потоці інших. Це може бути (в найпримітивнішому випадку) вертикальна полоса на тлі горизонтальних, або червоний круг серед синіх. Або японська мова на тлі англійської. Аналогічно працює навчання читанню, коли людина починає впізнавати на листку букви й цілі слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можливо натренувати пам'ять

При навчанні нейронні зв'язки в корі перебудовуються під потрібну задачу. Така перебудова проходить повільно. Вчені ж довели, що сучасні технології здатні прискорити цей процес. Автори роботи застосували декодований зворотній нейрозв'язок (Decoded Neurofeedback - DecNef), що працює в реальному часі.

Принцип DecNef полягає в зміні активності мозку учня таким чином, щоб картина відгуку нейронів відповідала раніше отриманому шаблону, взятому в людини, яка вже володіє певним навиком. У теорії це може бути хоч гра на фортепіано. Але до такого складного випадку експериментатори не дійшли. Вони перевірили ідею на простому тесті з запам'ятовуванням картинок і малюнків на цих картинках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яблука значно покращують пам'ять

Автори технології DecNef вважають, що вона стане в нагоді відразу в декількох сферах. Вона могла б допомогти нейрофізіологам вивчати роботу мозку. Медики могли б з такою методикою лікувати деякі психічні розлади, відновлювати моторні функції пацієнтів або усувати хронічні болі. Також підсвіде тренування мозку зі зворотним зв'язком можна було б спробувати застосувати в справі навчання фахівців специфічним навичкам (реакціям). Тут вчені порівнюють досягнення з навчанням під гіпнозом чи уві сні.

Зараз ви читаєте новину «Неврологи продемонстрували швидкісне навчання в стилі "Матриці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути