Ексклюзиви
неділя, 12 квітня 2020 06:30

NASA показало дивовижні фото сонячної корони

Космічний телескоп High-Resolution Coronal Imager надіслав результати своєї третьої місії з вивчення незвичайної зірки, так званої сонячної корони, зокрема її магнітних петель.

Деякі частини сонячної атмосфери виглядали темними і порожніми, їх не можна було детально розглянути, проте нові зображення оголили неймовірно тонкі (для нас) магнітні петлі шириною близько 500 кілометрів, заповнені надзвичайно гарячою плазмою і пронизуючих корону Сонця, температура якої досягає мільйонів кельвінів, повідомляє The Astrophysical Journal.

  Унікальні фото сонячної корони
Унікальні фото сонячної корони

Корональні петлі, розміри яких можуть досягати декількох тисяч кілометрів, утворюють один з основних будівельних "блоків" зовнішніх шарів атмосфери зірки і існують як на спокійному Сонце, так і в активних його областях. Вивчення структури петель світила почалося в 1940-х роках. Вчені виділяють два їх типи: короткі і гарячі, розташовані в активній області і які зазвичай спостерігаються в рентгенівських променях, і більш холодні і довгі петлі, які оточують ядро і спостерігаються в ультрафіолетовому випромінюванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вдалося вперше сфотографувати чорну діру

Перший запуск High-Resolution Coronal Imager (Hi-C) відбувся в липні 2012 року на канадській метеорологічній ракети Black Brant. З тих пір апарат провів ще дві успішні місії, кожна з яких принесла цінні дані про дрібномасштабні структури сонячної корони, - і завдяки третій, яка стартувала в кінці травня 2018 року, були отримані ці нові знімки.



Зараз ви читаєте новину «NASA показало дивовижні фото сонячної корони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути