четвер, 21 жовтня 2010 16:02

Народження дитини збільшує мозок жінки - медики

Народження дитини збільшує мозок жінки - медики

Вчені зробили сенсаційне відкриття: коли жінка стає матір`ю, її мозок починає рости. Таким висновком вони поділилися у виданні Американської психологічної асоціації. Даний ріст обумовлений необхідністю пристосовуватися до дитини. Ріст у ключових ділянках мозку найбільшим чином фіксувався у особливо дбайливих матерів, пише Newsru.

Дослідники з Національного інституту психічного здоров`я в Меріленді просканували мозок 19 жінок, що недавно народили десять хлопчиків і дев`ять дівчаток. Порівняльний аналіз знімків мозку, зроблених на другому-четвертому тижні і третьому-четвертому місяці після народження дитини, показав ріст обсягу сірої речовини в певних частинах мозку.

У дорослих людей зазвичай сіра речовина не змінюється, якщо звичайно не було тривалого періоду посиленою навчання, травми мозку, хвороби або різкої зміни обстановки. Вчені припускають, що рівень гормонів і необхідність пристосовуватися до новонародженого призводить до збільшення клітин мозку.

Найбільш задіяні ділянки відповідають за мотивацію (гіпоталамус), нагороду і емоційні переживання (мигдалина мозочка), почуття (тім`яна частка), міркування та оцінку (префронтальна кора). Виходить, мотивація, пов`язана з турботою про дитину, більшою мірою може бути обумовлена не інстинктивною відповіддю, а активним розвитком мозку, коментують неврологи доктор Крейг Кінслі і доктор Елізабет Мейєр.

Раніше Gazeta.ua повідомляла про унікальний випадок вагітності. Британка, яку лікарі лікували від синдрому роздратованого кишківника впродовж дев'яти місяців, дізналася про те, що насправді вагітна, за три години до пологів.

Зараз ви читаєте новину «Народження дитини збільшує мозок жінки - медики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути