пʼятниця, 18 листопада 2011 10:35

На супутнику Юпітера знайшли океани під льодом, в яких може бути вода

На супутнику Юпітера знайшли океани під льодом, в яких може бути вода

Американські вчені знайшли на поверхні супутника Юпітера під назвою Європа підлідні океани. Дослідники стверджують, що під товщею льоду, яким покрита планета, знаходиться вода (у рідкому вигляді). А це означає, що там може існувати органічне життя, подібне до земного, повідомляє британська телерадіокомпанія BBC.

Згідно з останнім дослідженням астрономів з Техаського університету, під трикілометровою товщею льоду, що покриває всю поверхню планети Європа, можуть існувати підземні озера з рідкою водою. Як кажуть учені, один із супутників НАСА зафіксував, що товстий крижаний покрив планети періодично тане, і в тріщини льоду потрапляють струмені теплої води. Як відомо, наявність рідкої води є необхідною і достатньою умовою для зародження органічного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені стверджують, що життя на Марсі було під землею

Американські вчені вже висловлювали припущення, що на Європі може бути підземний океан глибиною до 160 кілометрів. Правда, до недавнього часу вони вважали, що гігантська підлідна водойма залягає набагато глибше - в 10-30 кілометрах під поверхнею крижаної планети. Учені стверджують, що формування рельєфу Європи схоже з утворенням льодовикового покриву Антарктиди. Це дає додаткову надію на те, що на Європі можуть мешкати живі організми.

На даний момент космічні агентства США і Європи готують експедиції до Європи та інших супутників Юпітера. Очікується, що перші кораблі до крижаної планети можуть стартувати до 2020 року. Про експедицію до надр Європи розповідається в романі "Одіссея-2" британського фантаста Артура Кларка.

Зараз ви читаєте новину «На супутнику Юпітера знайшли океани під льодом, в яких може бути вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути