Ексклюзиви
понеділок, 11 жовтня 2010 10:00

На що витрачають свої премії Нобелівські лауреати

На що витрачають свої премії Нобелівські лауреати

У понеділок, 4 жовтня, у Стокгольмі відкрився Нобелівський тиждень. На сьогоднішній день названі вже п'ять премій, заповіданих в кінці 19 століття шведським промисловиком Альфредом Нобелем, а саме - премії з літератури, медицини та фізіології, фізики, хімії і Нобелівська премія миру.

Сума кожної з Нобелівських премій цього року, як і у всі попередні, становить 10 мільйонів шведських крон (близько одного мільйона євро). Кожен Нобелівський лауреат самостійно вирішує, як розпорядитися своєю премією.

Деякі лауреати передавали кошти на благодійні цілі. Наприклад, німецький лікар, місіонер, теолог і музикознавець Альберт Швейцер (Нобелівська премія миру за 1957 рік) побудував на ці гроші лепрозорій у Габоні. Лепрозорій Швейцера, який отримав статус меморіального музею, діє і в наші дні.

Лауреат премії миру за 1990 рік президент СРСР Михайло Горбачов перерахував отримані гроші в бюджет. Всі кошти були витрачені по цільовій видатковій статті на будівництво лікарень у Росії, України та Білорусі.

На наукові цілі віддав свою премію також і фізіолог Іван Павлов - перший російський лауреат (премія 1904 року). На ці гроші Павлов створив Інститут фізіології, беззмінним директором якого залишався до 1936 року.

Мікробіолог Ілля Мечников (1908) віддав премію на розвиток Інституту Пастера в Парижі, де він очолював одну з лабораторій.

Його прикладу послідував і мікробіолог Андре Мішель Львов (1965), який також працював у Пастерівському інституті.

Їхній традиції залишився вірний і Жорес Алфьоров (премія з фізики за 2000 рік), що заснував на преміальні Фонд підтримки освіти і науки при Фізико-технічному інституті імені Іоффе.

Перший лауреат Нобелівської премії з літератури (1901) французький поет Рене Франсуа Арман Сюллі Прюдом віддав отриману премію - 42 тисячі франків - на заснування власної поетичної Премії Сюллі Прюдома. Проіснувала вона шість років - до смерті поета.

Свою премію за 1982 рік письменник Габріель Гарсія Маркес вклав у бізнес - у видання журналу Revista Cambio, який виходив у Колумбії та Мексиці.

Премія письменника Олександра Солженіцина, лауреата 1970 року, довго залишалася в західних банках. Після переїзду в США він на нобелівські гроші купив садибу в штаті Вермонт.

Нобелівський лауреат 1965 письменник Михайло Шолохов витратив гроші на подорож по світу. Як згадувала дочка письменника Світлана, він витратив гроші на те, щоб показати своїм дітям Європу і Японію. Точно так само вчинив зі своєю премією і фізик Олександр Прохоров, лауреат 1964 року.

Академік Віталій Гінзбург, один з трьох лауреатів Нобелівської премії з фізики за 2003 рік, на питання про те, як він витратив гроші, знизав плечима: "Дружині віддав.У мене дружина має перше слово в сім'ї, вона і розпоряджається грошима".

Так само вчинив і угорський письменник Імре Кертеша (премія 2002 року)." За десятиліття життя зі мною, на самоті й убогості, дружина заслужила право витратити призові гроші так, як їй захочеться. Нехай накупить собі суконь і прикрас", - заявив він.

Уславлений російський письменник Іван Бунін, що отримав в 1933 році премію з літератури, премію прогуляв. Чек на 715 тисяч французьких франків міг забезпечити Буніну безбідне життя і комфортні умови для творчості до кінця днів. Однак нобелівські гроші швидко скінчилися. Він витрачав їх не замислюючись, щедро роздавав нужденним колегам емігрантам. А кошти, що залишилися, довірившись доброзичливцям, вклав у "безпрограшну справу" і прогорів.

Точно таким же чином витратили свої премії датський фізик Нільс Бор і італійський драматург Даріо Фо.

Як повідомлялося, 4 жовтня був оголошений лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині. Ним став британський вчений Роберт Едвардс "за розробку методу запліднення людських яйцеклітин in vitro (у пробірці), медичного досягнення, яке представляє зміну парадигми у лікуванні багатьох типів безпліддя".

Нобелівську премію в галузі хімії присудили вченим Річарду Хеку, Ей-ічі Негіші і Акіро Сузукі за роботи зі створення паладієвого каталізатора в органічному синтезі.

В галузі фізики нобелівськими лауреатами стали двоє вихідців з Росії Костянтин Новосьолов та Андрій Гейм за свої роботи зі створення графена.

Нобелівську премію з літератури в 2010 році отримав перуанський прозаїк і драматург, публіцист, політичний діяч Маріо Варгас Льоса.

Нагадаємо, 8 жовтня був названий лауреат Нобелівської премії миру, ним став китайський правозахисник Лю Сяобо за "тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Останній лауреат Нобелівської премії в галузі економіки буде названий у понеділок, 11 жовтня, у Стокгольмі.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «На що витрачають свої премії Нобелівські лауреати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути