четвер, 10 липня 2008 11:45

На Місяці може бути вода

Вода й деякі інші леткі елементи, на противагу нинішнім уявленням, можуть зберегтися в місячній речовині, заявляє група американських учених.

Автори статті нагадують, що в процесі еволюції Місяць пережив одну або кілька катастрофічних подій, пов"язаних із сильним розігрівом. Зокрема, існує думка, що 4,6 млрд. років тому через інтенсивне метеоритне бомбардування, гравітаційного стиснення й нагрівання поверхні сонячним вітром весь Місяць або потужний поверхневий шар перейшли в розплавлений стан.

Альберто Саал з Університету Брауна і його колеги з Інституту Карнегі (Вашингтон) і університету Кейс Вестерн Резерв (штат Огайо) використовували останні досягнення в сфері спектрометрії, щоб визначити зміст природних летких речовин - вуглекислоти, води, сірки, хлору й заліза в найдревніших базальтах Місяця - вулканічному склі.

Вони з"ясували, що хоча вміст води в місячному вулканічному склі до виверження точно встановити не можна, числове моделювання процесу свідчить, що в них могла бути вода - від 260 до 745 мільйонних часток. "Наші результати свідчать, що на противагу сталому уявленню, місячні породи можуть бути не повністю позбавлені високолетких речовин, зокрема води", - пишуть учені, повідомляє Nature.

Зараз ви читаєте новину «На Місяці може бути вода ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути