понеділок, 17 серпня 2009 14:55

На Філіппінах знайшли рослину-хижака (ФОТО)

На думку британських експертів, нова знахідка – найбільша серед рослин-хижаків. Вона приваблює гризунів у свою "туфельку" і розчиняє кислотними ферментами.

Винахідники назвали рідкісний вид іменем легендарного дослідника дикої природи Девіда Аттенборо.

У 1986 році в картині "Маленький магазинчик жахів" зняли рослину на ім"я Одрі. Це весела музична комедія про садівника-аматора, що виростив у себе в підвалі рослину-хижака і назвав ім`ям коханої дівчини. Незабаром з`ясовується, що ця рослина не проти поласувати людьми - але знищити хиже створення непросто.

Тепер відповідник кіношного створіння знайшли у реальному світі. Науковці, очолювані ботаніками Стюартом МакФерсоном і Аластаіром Робінсоном, знайшли її на Філіппінах після того як дізналися від місіонерів про поїдання нею цілого пацюка.

"Рослина виробляє ефектну пастку в яку ловляться не тільки комахи, а й гризуни, - зазначив МакФерсон. - Чому до 21 століття її не відкрили, дивно"

4 фути заввишки може досягати ця рослина. Її забарвлення зеленого і червоного кольору Вона має назву Nepenthes attenboroughii і росте тільки на вітряних вершинах гори Вікторія, у чагарнику. Ботаніки тільки зараз описали рослину-хижака у журналі, хоч дослідження тривало 3 роки; було описано 120 видів комахоїдних рослин.

"Мені сказали, ця рослина може їсти пацюків завдяки ферменту травлення", - сказав Девід Аттенборо.

За його словами, команда тримала його в курсі роботи і він вдячний, що рослину назвали його іменем. Досі винахідник описав морського динозавра і рідкісне дерево, також названі на його честь.

За матеріалами The Sun

Зараз ви читаєте новину «На Філіппінах знайшли рослину-хижака (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути