пʼятниця, 02 квітня 2010 17:19

Марсіанський зонд шукатиме воду на Землі

Марсіанський зонд шукатиме воду на Землі

Технологія, що дозволила виявити підземний лід на Марсі, може бути використана у пошуках води на Землі і для запобігання конфліктів у посушливих районах, особливо на Близькому Сході і в Північній Африці.

Зонд НАСА в 2007 році виявив, що пустеля, що покриває поверхню Марса, приховує достатню кількість замерзлої води, аби затопити всю Червону планету. "Така сама радіолокаційна технологія повинна використовуватися і на Землі", - заявив співробітник Лабораторії реактивного руху НАСА Ессам Хеггі на конференції ООН з проблем водопостачання в Олександрії (Єгипет).

Система під назвою MARSIS має ехолотом з 40-метровою антеною. Радіохвилі, які відправляються з орбіти здатні проникнути під поверхню Марса на глибину 3,7 км.

НАСА вже випробувала технологію на Землі. Супутникові дані показали, наприклад, що особливо посушливий район Судану - Дарфур - розташований на місці стародавніх озер і річкових долин, які колись пішли під землю і досі там залишаються. "Без супутників ми будемо копати криниці наосліп", - підкреслив учений.

Ессам Хеггі відзначив також, що країни Близького Сходу вкладають величезні кошти в нафторозвідку і практично нічого не роблять для пошуку води. "Вода не має заміни. Вода - це ресурс ресурсів, а ми вже бачили війни за ресурси", - резюмував фахівець.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Марсіанський зонд шукатиме воду на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути