неділя, 24 серпня 2008 18:48

Зонд "Фенікс" отримав новий зразок марсіанського ґрунту

Марсіанський зонд "Фенікс" отримав новий зразок марсіанського ґрунту, помістив його до газового аналізатора і в цей час чекає на команду для початку аналізу. Ґрунт був отриманий з траншеї "Згоріти живцем 3"(Burn Alive 3) з глибини близько трьох сантиметрів.

Механічна рука зонда доставила зразок грунту в газовий аналізатор вранці 21 серпня. Датчики апарату показали, що грунт успішно пройшов двері аналізатора і майже цілком заповнив камеру печі номер сім аналізатора TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer).

Дослідження зразка проходитиме в три етапи. На першому відбуватиметься низькотемпературне нагрівання грунту (до 35 градусів за Цельсієм). При такій температурі повинен розтанути лід, що міститься в зразку.

Потім зразок нагріватимуть до температури 125 градусів за Цельсієм. Пари, що утворилися, в черговий раз дослідять на наявність води. На останньому етапі температуру підвищать до 1000 градусів. При цьому значна частина зразка перейде в газоподібний стан. Вивчення отриманих газів дозволить встановити, чи є у складі грунту перхлорати (солі хлорної кислоти), сліди яких були виявлені в попередніх зразках. Вперше ці з"єднання знайшли в грунті з траншеї "Рожево-червона" (Rosy-Red) шостого липня.

Дослідження третього зразка завершують трирівневу програму вивчення марсіанського грунту. Раніше були отримані зразки крижаного (глибокого) шару грунту з траншеї "Білосніжка" та поверхневого шару з траншеї "Рожево-червона", повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину « Зонд "Фенікс" отримав новий зразок марсіанського ґрунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути