четвер, 15 жовтня 2009 10:57

Літак летів 23 години за рахунок реакції водню і кисню

Літак летів 23 години за рахунок реакції водню і кисню
Як повідомляє прес-служба лабораторії військово-морських досліджень США, експериментальний апарат Ion Tiger, оснащений електродвигуном і водневими паливними елементами, здійснив політ тривалістю 23 години без посадки чи підзарядки елементів.

Використаний в літаку паливний елемент забезпечував електричну потужність 550 Вт за рахунок реакції взаємодії водню і кисню; при цьому виділялася лише вода.

Енергетична ефективність системи в чотири рази вища, ніж у аналогічного за масою двигуна внутрішнього згорання і в сім разів вища, ніж у системи з акумуляторної батареї тієї ж маси.

Маса літака Ion Tiger - менше 17 кг; корисне навантаження - понад 2 кг.

Маса літака Ion Tiger - менше 17 кг

Безпілотний літак на водневих паливних комірках Ion Tiger, створений фахівцями Naval Research Laboratory (NRL) встановив неофіційний рекорд тривалості польоту на одній заправці для машин такого типу - 23 години 17 хвилин.

Випробувальний політ Ion Tiger відбувся 9 - 10 жовтня на полігоні Aberdeen Proving Ground. У розробці силової установки цього безпілотника (UAV) також брали участь вчені Університету Гаваїв, інженери компаній Protonex Technology і HyperComp Engineering.

Як і всі електричні апарати, Ion Tiger безшумний

Паливна комірка Ion Tiger здатна виробити в 7 разів більше енергії в порівнянні з рівною за масою батареєю.

Використання безпілотних літальних апаратів в останні роки розширюється, тому що вони здатні забезпечувати виконання безлічі функцій від збору розвідувальної інформації до забезпечення зв"язку - їх неможливо виявити через безшумність. До недавнього часу їх можливості були обмежені ємністю літій-іонних батарей, але водневі паливні комірки зможуть не тільки збільшити польотний час, але й скоротити кількість злетів-посадок.

Крім того, вчені мають намір створити портативні акумулятори на водні для підрозділів морської піхоти.

За матеріалами: Популярная механика

Зараз ви читаєте новину «Літак летів 23 години за рахунок реакції водню і кисню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути