вівторок, 03 березня 2015 12:37

Кульова блискавка може прожити до декількох годин

Кульова блискавка може прожити до декількох годин

Кульовою блискавкою називають утворення, що за формою нагадує кулю і випромінює світло. Це явище частіше виникає під час грози, поблизу поверхні землі. Кульова блискавка завжди супроводжується звичайною блискавкою, але відрізняється від неї за такими показниками, як зовнішній вигляд і поведінка.

Перша відмінність, це те, що вона в порівнянні із звичайною (лінійної) блискавкою практично безшумна, вона не супроводжується громом. Потім, кульова блискавка може "жити" до декількох хвилин, а звичайна блискавка секунди.

Поведінку кульової блискавки абсолютно неможливо передбачити, чим може завершитися її поява (простим зникненням або вибухом) та напрямок, у якому вона буде рухатися далі.

Вид і властивості кульової блискавки:

Кульовою - називають блискавку, тому що більшість очевидців стверджують, що бачили кулю. Хоча іноді свідки зустрічали й інші форми, наприклад груша, гриб, крапля або просто тумановидні безформні згустки.

По колірному спектру блискавка може бути найрізноманітнішою - оранжевою, жовтою, червоною, зеленою, білою, блакитною і починаючи від сірого закінчуючи чорним. До речі, існує багато тверджень, що КБ може бути неоднорідного кольору або змінювати його.

За описами очевидців КБ за своїми розмірами бувають від десяти до двадцяти сантиметрів. Думки фахівців з приводу температури розходяться, але найчастіше мова йде про температуру від 100-1000 градусів Цельсія. КБ здатна розплавити скло, пролетівши крізь вікно.

Час та інтенсивність світіння КБ може коливатися від декількох секунд до декількох хвилин. Світіння КБ може випромінювати, як лампочка від 60 до 100 Вт, але іноді вона може засліпити.

Спостерігачі стверджують, що кульова блискавка при русі повільно обертається, і може легко наздогнати людини, що біжить. КБ рухається горизонтально, приблизно в метрі над поверхнею землі, її рухи досить хаотичні. Кульова блискавка часто при русі супроводжується звуковими ефектами - гуркотом, тріском, писком. Описувалися випадки, коли КБ акуратно облітала предмети, що зустрічалися їй на шляху.

КБ може прожити від декількох секунд до декількох годин, потім вона зазвичай вибухає. Зрідка вона може розпастися на окремі частини, або просто повільно згаснути.

У спокійному стані від КБ виходить дуже мало тепла, тоді як під час вибуху вивільнена енергія здатна зруйнувати, або оплавити предмети, випарувати воду.

Зараз ви читаєте новину «Кульова блискавка може прожити до декількох годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути