Вчені з Медичної школи при Університеті Джонса Хопкінса (США) виявили, що червоне вино захищає мозок від пошкоджень після інсульту.
Захисні властивості вину надає ресвератол - хімічна сполука, присутня в шкірці і кісточках червоного винограду. Ця речовина знижує здатність крові згущуватися і перешкоджає утворенню тромбів в судинах мозку. В результаті пошкодження мозку після інсульту зменшуються на 40%.
Це спостереження підтверджує версію про те, що ресвератол підвищує рівень ферменту, який захищає нервові клітини мозку від руйнування. Попередні дослідження також показували, що ресвератрол стримує процеси старіння, сприяє одужанню після вірусної інфекції, запобігає формуванню кров"яних бляшок і протидіє раку.
Експерти провели дослідження на мишах: через дві години після прийому частиною гризунів невеликої дози ресвератола вчені переривали у них мозковий кровообіг, чим провокували утворення тромбів або ішемічний інсульт. У тих мишей, що отримували ресвератол мозок ушкоджувався значно меншим чином.
Коментарі