Ексклюзиви
вівторок, 03 листопада 2020 19:10

Козацькі чайки обшивалися очеретом під бортами

Автор: Валерія Радзієвська
  Козацька чайка - легкий корабель, який виявилося нескладно відтворити - каже Микола Чистик
Козацька чайка - легкий корабель, який виявилося нескладно відтворити - каже Микола Чистик

Уманський майстер Микола Чистик виготовляє в деталях макети відомих кораблв у півтораметровому розмірі. Шість кораблів його авторства розмістили на Осташівській набережній в Умані. Кораблем, який дався майстрові найлегше, виявилася козацька чайка.

"Дуже багато людей просили зробили козацьку чайку. Це всіх хвилювало. Чайка мала бути. Я зробив чайку, - розповідає умілець. - Козацькі чайки обшивалися очеретом під бортами, тому і свою я очеретом обшив. По свідченнях дослідників, це робилося для захисту від стріл і куль. Я, чесно кажучи, не розумію, яким чином це захищало від куль, а тим паче від стріл. Тому що це не могло захистити від стріли, яка горить, вмочена в смолу. Якщо така влучала в цей корабель, він загорався. На чайці я поставив чотири гармати. Весла пофарбував у жовте і синє – символізують український прапор. Насправді у козаків так не робилося. Але на моїй чайці так - це ж арт-об'єкт.

Чайка – доволі легенький корабель. З усіх, що я робив, чи не найпростіший. Робити його було зовсім нескладно. Має одне вітрило. Каюти на чайці не було – козаки плавали відкрито. Зробив мішечки, які наповнив камінцями. Трисантиметрові діжечки з порохом – це взагалі з брелків для ключів. На носі чайки розмістив литаври.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майстер до дрібниць відтворює знамениті кораблі в метровому розмірі

Чайка забрала мене місяця два. Гармати для чайки мені на замовлення спеціально точили на уманському заводі "Мегометр", - зазначив майстер.

Автор: Валерія Радзієвська
 

З часу відкриття оновленої набережної Осташівського ставу влітку 2019 року в Умані з'явилася традиція залишати дрібні купюри в арт-об'єкті "Корабель", щоб знову повертатися до міста. На початку жовтня усі зібрані кошти, 3176 грн, передали Уманському інклюзивно-ресурсному центру.

Зараз ви читаєте новину «Козацькі чайки обшивалися очеретом під бортами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути