Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2008 17:17

Контактні лінзи можуть призвести до сліпоти

Контактні лінзи можуть призвести до сліпоти

Дослідники з університету Ла Лагуни (Канарські острови) заявили про те, що носіння контактних лінз може привести до важкої інфекційної хвороби й сліпоти.

За словами вчених, хвороба може розвитися через зараження ока патогенними різновидами амеб -Acanthamoeba, які не знищуються звичайними розчинами для контактних лінз.

Acanthamoeba - один з найпоширеніших видів найпростіших, зустрічається вона в ґрунті й у проточній воді. При цьому деякі види цієї амеби можуть викликати інфекції в людини, зокрема, амебний кератит - запалення рогівки, що може привести до сліпоти.

"Поширення цих інфекцій зросло за останні 20 років по всьому світі головним чином через те, що люди почали носити контактні лінзи. Коли люди промивають контейнери для лінз водопровідною водою, вони забруднюють їх амебами. Особливо турбує той факт, що розчини для контактних лінз, які є в продажі, не вбивають амеб", - зазначає один з авторів дослідження, Базиліо Валладарес.

Вчені в ході дослідження вивчили наявність амеб у контейнерах для контактних лінз в 153 жителів Тенерифі, у яких не було симптомів інфекції: 65,9% контейнерів і самих лінз були забруднені Acanthamoeba і 30% - іншими патогенними амебами.

Згодом фахівці перевірили ефект двох стандартних засобів проти амеб. Виявилося, що антибіотик ципрофлаксин і антисептик хлорексидин вбиває Acanthamoeba, але концентрація хлорексидину в розчинах для контактних лінз недостатньо висока, щоб вбити патогенні штами. "Тому більшість розчинів не захищають від амебного кератиту", - сказав Валладарес.

На даний момент дослідники розробляють розчин, що зможе вбивати патогенні різновиди амеб, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Контактні лінзи можуть призвести до сліпоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути