неділя, 18 серпня 2013 12:34

Кінець світу може настати через мурах - науковці

Кінець світу може настати через мурах - науковці
Фото: dt.ua

Нашестя мурашок по всьому світу загрожує людському здоров'ю та екології, вважають вчені. Комахи занадто швидко розмножуються і адаптуються до нових умов життя.

До загрозливим сценаріями кінця світу додався ще один: можливо, Землю знищать ... мурашки. Команда іспанських вчених виявила, що 768 видів мурах були випадково поширені по всьому світу. Дослідники вважають, що ці "безбілетні пасажири" представляють загрозу навколишньому середовищу, інфраструктурі і здоров'ю людини, пише FederalPost.

"Через невеликий розмір більшість мурашок випадково потрапляють у контейнери з фруктами, грунтом і декоративними виробами, а потім перевозяться в нові регіони на суднах або літаках", - пояснює автор дослідження Вероніка Міравете.

Дослідники вважають, що близько 600 видів мурах створили нові колонії і тим самим почали процес виселення місцевих комах і руйнування екосистеми.

"Число прибуваючих мурах досить велике. До того ж, 85% з них успішно адаптуються до нових умов, і це пояснює, чому багато видів залишаються нами непоміченими. Не всі являють собою загрозу, проте деякі можуть завдати серйозної шкоди. Так, в Європі агресивні аргентинські мурахи будують мега-колонії, що витісняють місцевих комах і, як наслідок, знищують екологічну систему", - розповідає Міравете.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У китаянки мурахи з'їли $65 тисяч

Учені підкреслюють, що від навали екзотичних мурах страждають не тільки тварини - люди і инфрастуктура також потрапляють під удар.

Особливу небезпеку для здоров'я людини представляють вогняні мурашки, оскільки їх отрута веде до розвитку анафілактичного шоку і навіть летального результату.

Першими відчули присутність південноафриканських "безквиткових пасажирів" жителі США: мурашки, названі за свою поведінку божевільними, рояться всередині електрообладнання, внаслідок чого прилади масово виходять з ладу.

Дослідники відзначають, що зупинити поширення шкідників складно, тому людям необхідно розробити систему контролю, що включає в себе попередній огляд вантажів представниками карантинних інспекцій.

Зараз ви читаєте новину «Кінець світу може настати через мурах - науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути