понеділок, 29 липня 2013 05:45

"Де росте берізка, фітофтори не буває"

Автор: фото з сайта www.sadiba.com.ua
  Фітофтора на помідорах та картоплі розвивається за дощової погоди. Щоб на листя не потрапляв заражений ґрунт, його мульчують
Фітофтора на помідорах та картоплі розвивається за дощової погоди. Щоб на листя не потрапляв заражений ґрунт, його мульчують

У липні-серпні пасльонові культури, а найперше картоплю й помідори, вражає фітофтора. Це грибкова хвороба, від якої жовтіє і сохне листя. Також зелені плоди помідорів укривають плями. Починають гнити. З листя картоплі фітофтора переходить на бульби. Згнивають у землі або протягом місяця після викопування. В дощ фітофотора може вразити весь город за тиждень.

— Раніше, як тільки починало чорніти листя чи плоди, зривав, виносив із городу й спалював. Інакше фітофтору не спиниш, — каже селекціонер Микола Завальний, 65 років, із села Крикливець Крижопільського району на Вінниччині. 10 років на його городі немає фітофтори.

Щоб хвороба не переходила з картоплі на помідори, Анатолій Мондзолівський із села Дідівщина Фастівського району Київщини садить їх на відстані. Завжди мульчує і підв'язує помідори.

— Фітофтора розвивається від контакту мокрого листя із землею. Маю до сотні сортів помідорів. Утомився й не замульчував кущів 10. То по них пішли плями, — говорить Анатолій Мондзолівський.

Мульчування — це один із перевірених способів проти грибка. Добре допомагає сівозміна, щоб два роки не садити на одному місці картоплю та помідори. Якщо город невеликий, між рядами помідорів можна посіяти гірчицю. Закриє землю й удобрить її як сидерат.

— Літом накриваю грядку газетами, соломою, чим є. А наприкінці серпня-початку вересня розсипаю в міжряддях гірчицю. Йдуть дощі, осінню гарна ранішня роса, то сидерат швидко проростає. У ньому помідори так добре зберігаються, що збираю їх навіть у листопаді, — розповідає 62-річна Ніна Ємельянова, член київського клубу органічного землеробства.

Каже, можна захищати рослини органічними фунгіцидними препаратами фіто-щит і фіто-доктор або використовувати кисляк. Хвороботворні грибки гинуть у кислому середовищі.

— У відрі води розводять літру кисляку й прискають. Свіже теж допомагає. Можна те й те змішувати. Але краще вкривати землю. Де на городі росте берізка, фітофтори не буває. Краще її не висапувати, бо стелиться й укриває землю.

Щоб попередити фітофтору, у липні обробляють помідори настоєм гірких трав — полину, чистотілу, стрілок часнику. Це зміцнить рослину. Трави заливають водою. Лишають на пару тижнів, доки не засмердить. Літр настою вливають в оприскувач з водою та кроплять.

— Треба розрахувати так, щоб 100 грам сухої трави припадало на 10 літрів води. Можна простіше — стільки ж подушеного часнику на відро води й одразу обробляти рослини. Завдяки цьому не летять блошки, інші шкідники, — радить Анатолій Мондзолівський.

1 по стільки столових ложок соди й мідного купоросу змішують окремо в літрових банках з водою. Зливають у відро з 8 л води. Обприскують рослини від фітофтори. Розчин не має контактувати з металом.

Зараз ви читаєте новину «"Де росте берізка, фітофтори не буває"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути