Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 12:37

До українських полярників завітали кити-горбачі: фото зі станції в Антарктиді
6

В Антарктиді до берегів острову Галіндез, де розташована українська полярна станція "Академік Вернадський", припливли одразу два кити-горбачі. Попри поширеність цих китів у районі Антарктичного півострова, їх зазвичай бачать лише у відкритому морі.

Українські полярники змогли помітити хвостовий плавець лише одного кита, передає Національний антарктичний науковий центр. Фіксувати китів-горбачів важливо, адже їхні хвостові плавці мають унікальний візерунок. Його відстеження дозволяє прослідкувати маршрути міграції й визначити структуру популяцій цих тварин.

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

На станції "Академік Вернадський" перебуває 26-та українська наукова експедиція. Полярники продовжують глобальний моніторинг грозової активності та планують започаткувати низку нових досліджень. Цьогоріч вивчатимуть формування хмар та опадів, а також "діалекти" китів, записані за допомогою гідрофонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські полярники провели віртуальну екскурсію з антарктичної станції

На території української антарктичної станції "Академік Вернадський" сніг отримав малинове та зелене забарвлення. Причиною зміни кольору стали мікроскопічні снігові водорості, які розмножуються спорами та не бояться екстремальних температур. Вони зберігаються в снігу протягом тривалої зими, а коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати.

Зараз ви читаєте новину «До українських полярників завітали кити-горбачі: фото зі станції в Антарктиді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути