вівторок, 18 серпня 2009 10:30

IBM створить мікросхеми на основі молекул ДНК

  5-нанометрові чіпи Intel. Фото прес-служби компанії
5-нанометрові чіпи Intel. Фото прес-служби компанії

IBM почала ряд практичних експериментів з молекулами ДНК, вивчаючи їх здатність до самоорганізації.
Дослідники намагаються подолати фізичні обмеження технології фотолітографії, яка сьогодні використовується для виробництва інтегральних мікросхем.

Ідея використовувати для цього молекули ДНК була запропонована фахівцями IBM в лютому 2008 року. Нова технологія базується на дослідженнях Пола Ротмунда, вченого з Каліфорнійського технологічного інституту. Кілька років тому він виявив, що молекули ДНК можна змусити складатися в прості геометричні форми - трикутники, квадрати і зірки. Учений називає ці фігури "орігамі з ДНК".

Дослідники IBM хочуть створити інтегральні мікросхеми з наночасток, які стануть основою для могутніх чіпів майбутнього. Спершу за традиційною технологією фотолітографії виготовляється кремнієва пластина - заготівка для майбутніх чіпів. Потім ця пластина занурюється в розчин молекул ДНК, яка відповідно до заданого шаблону формує мініатюрні трикутники і квадрати. Фахівці IBM спільно з Ротмундом знайшли спосіб нашаровувати на ці "будівельні риштування" мільйони наночасток і нанотрубок, що стануть транзисторами і провідниками майбутнього чіпа.

Протягом останніх десятиліть виробники мікрочіпів винаходили технології, що дозволяють створювати інтегральні мікросхеми з якомога меншим розміром окремого транзистора. Останнє покоління процесорів Intel виготовляється із розміром елементу в 45 нанометрів, а в деяких чіпах Samsung використовується техпроцес 40 нанометрів. Але при зменшенні розмірів одного транзистора виробництво таких мікросхем стає складнішим і дорожчим.

Здатність молекул ДНК до самоорганізації є ключем до досягнення набагато більшої точності в створенні інтегральних мікросхем,каже дослідник з IBM Грег Уолраф. Завдяки новій технології вчені сподіваються в майбутньому перейти до техпроцессу з розміром елементу менше 22 нанометрів.

Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «IBM створить мікросхеми на основі молекул ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути