Надмірне споживання промислово виготовленого холодного чаю може призвести до утворення каменів у нирках, вважають дослідники з Університету Лойоли в США.
На думку вчених, цей напій містить високу концентрацію оксалатів - речовин, що приводять до сечокам"яної хвороби.
Оксалати присутні і в традиційному заварному чаї, але не в тій кількості, щоб сприяти формуванню каменів.
Найбільш частою причиною появи каменів у нирках фахівці називають недостатнє споживання рідини. У спеку люди швидше втрачають воду через підвищене потовиділення. Обезводнення у поєднанні зі споживанням холодного чаю з пляшок підвищує ризик утворення каменів у нирках, особливо у людей, які до цього схильні.
"Люди прагнуть пити влітку більше рідини, - пояснює фахівець університетської клініки доктор Джон Мілнер, - багато хто хоче холодного чаю з пляшок, вважаючи, що це смачна альтернатива. Проте насправді вони роблять собі ведмежу послугу".
На думку дослідників, велика частина любителів чаю з пляшок вважають, що цей напій здоровіший, ніж газована вода і пиво.
Але лікарі попереджають, що найкращою заміною промислово виготовленого холодного чаю є звичайна вода. У неї для смаку можна додати скибочку лимона, в якому містяться цитрати, що перешкоджають утворенню каменів у нирках.
Саме свіжий цитрус, а не його штучний аналог-ароматизатор допомагає пригальмувати розвиток сечокам"яної хвороби навіть у тих, хто до неї схильний.
Крім того, холодний чай з пляшок погано угамовує спрагу через високий вміст цукру. Та і набору зайвої ваги вони теж сприяють.
Коментарі