Риба, що отримала назву AquAdvantage, розроблена невеликою компанією Aqua Bounty Technologies з Массачусетсу.
Попередній аналіз FDA показав, що вона так само безпечна для вживання, як будь-яка атлантична сьомга, оскільки не має з нею біологічно значущих відмінностей у хімічному складі.
Крім того, експерти зійшлися на думці, що генноінженерна сьомга навряд чи зможе завдати шкоди навколишньому середовищу.
Вона не здатна до розмноження, до того ж прийнято низку надійних заходів, щоб AquAdvantage не змогла проникнути за межі спеціалізованих розплідників.
На думку компанії-розробника, нова технологія може підвищити національне виробництво риби й знизити екологічні втрати від надмірного видобутку сьомги.
Противниками проекту стали експерти з безпеки харчування та захисники навколишнього середовища.
Вони стверджують, що проникнення генетично модифікованої риби у природні водойми може призвести до екологічної катастрофи, а також що для висновків про безпеку її вживання в їжу недостатньо даних.
За словами аналітика некомерційної організації Center for Food Safety Джейді Хансон, аналіз алергенності AquAdvantage був проведений всього на шести зразках риби.
На його думку, Aqua Bounty повинна організувати масштабні клінічні випробування, щоб вивчити весь спектр впливу цього ГМО на здоров"я людини.
Для прийняття остаточного рішення щодо схвалення AquAdvantage до виробництва, FDA запланувало триденні публічні слухання з цього питання.
Вони розпочнуться 19 вересня. Результати слухань вплинуть на долю інших ГМО, наприклад, швидкозростаючих форелі та тіляпіі.
Коментарі