понеділок, 06 вересня 2010 15:05

Генно-модифіковану рибу визнали придатною в їжу

Генно-модифіковану рибу визнали придатною в їжу
Експерти Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) вперше визнали безпечною для вживання в їжу генетично модифіковану тварину - сьомгу, яка виростає вдвічі швидше звичайної, повідомило AFP.

Риба, що отримала назву AquAdvantage, розроблена невеликою компанією Aqua Bounty Technologies з Массачусетсу.

Попередній аналіз FDA показав, що вона так само безпечна для вживання, як будь-яка атлантична сьомга, оскільки не має з нею біологічно значущих відмінностей у хімічному складі.

Крім того, експерти зійшлися на думці, що генноінженерна сьомга навряд чи зможе завдати шкоди навколишньому середовищу.

Вона не здатна до розмноження, до того ж прийнято низку надійних заходів, щоб AquAdvantage не змогла проникнути за межі спеціалізованих розплідників.

На думку компанії-розробника, нова технологія може підвищити національне виробництво риби й знизити екологічні втрати від надмірного видобутку сьомги.

Противниками проекту стали експерти з безпеки харчування та захисники навколишнього середовища.

Вони стверджують, що проникнення генетично модифікованої риби у природні водойми може призвести до екологічної катастрофи, а також що для висновків про безпеку її вживання в їжу недостатньо даних.

За словами аналітика некомерційної організації Center for Food Safety Джейді Хансон, аналіз алергенності AquAdvantage був проведений всього на шести зразках риби.

На його думку, Aqua Bounty повинна організувати масштабні клінічні випробування, щоб вивчити весь спектр впливу цього ГМО на здоров"я людини.

Для прийняття остаточного рішення щодо схвалення AquAdvantage до виробництва, FDA запланувало триденні публічні слухання з цього питання.

Вони розпочнуться 19 вересня. Результати слухань вплинуть на долю інших ГМО, наприклад, швидкозростаючих форелі та тіляпіі.

МедНовости

Зараз ви читаєте новину «Генно-модифіковану рибу визнали придатною в їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути