середа, 12 березня 2008 13:52

Генетики розшифрують геном панди

Генетики розшифрують геном панди

Китайські вчені в співробітництві з дослідницькими біологічними групами інших країн мають намір скласти та розшифрувати геном великої панди, однієї з найбільш дивних тварин і разом з тим вже зникаючого виду. Фахівці сподіваються, що їхні дії допоможуть краще зрозуміти причини зникнення виду, а також зробити все можливе для збереження цих унікальних тварин, поки ще не занадто пізно.

"Це перший дослідницький проект, який проводять міжнародні групи генетиків, спрямований на практичні цілі - порятунок вимираючої тварини. Сьогодні символ панди є уособленням глобальної екології й клімату на планеті", - говорить Олів"є Райдер, фахівець із зоопарку-заповідника в Сан-Дієго (США).

Крім того, на думку вчених, геном панди за своєю складністю близький до людського і якщо його вдасться розшифрувати, то це буде великий стрибок у розвитку світової генетики в цілому. Стартувати проект повинен буде через 6 місяців.

Нагадаємо, що в довжину велика панда досягає 1,2-1,5 м і має масу від 17 до 160 кг. На відміну від інших ведмедів має досить довгий хвіст (до 12 см). Належить до сімейства ведмежих, батьківщиною якого є центральний Китай. Велика панда живе в гірських регіонах, таких як Січуань і Тибет.

Незважаючи на те, що панди належать до хижих тварин, їхній раціон у переважній більшості вегетаріанський. Фактично, вони їдять лише бамбук. Технічно ж, як і багато тварин, панди всеїдні, так відомо, що панди їдять яйця, а також деяких комах разом з їхньою бамбуковою дієтою. Тваринна їжа для панд є необхідним джерелом білка. Вчені припускають, що в дикій природі залишилося близько 1600 особин, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Генетики розшифрують геном панди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути