неділя, 06 жовтня 2019 01:36

Фотограф Гі Бурден: "Що більше я роблю тобі боляче, то прекраснішою ти стаєш"
26

На перший погляд роботи французького фотографа Гі Бурдена шокують, але потім хочеться розглянути знімки детальніше.

Фотографії Бурдена сміливі, а часом навіть маніакальні. В них присутня певна частка насильства, вони грубі і безкомпромісні. "Що більше я роблю тобі боляче, то прекраснішою ти стаєш". Можливо, вони відображають, щось дійсно погане, що пережив сам фотографом. Його мати відмовилася від нього, дружина покінчила з собою. Але навіть попри це, Гі захоплювався жіночою красою.

Бурден в роботі був дуже важкою людиною: фотограф не раз змушував моделей годинами знаходитися в незручних позах. Жінки на фотографіях Бурдена не посміхаються. Якось Бурден працював над образом жінки-павука, яка рекламувала спортивне взуття. Трьох моделей він розташував так, що було видно тільки їх розчепирені ноги в черевиках. Хитромудрий пристрій, що підтримував їх, був незручним і врізався їм в тіло. Бурдену ніяк не подобалася картинка, і зйомка не починалася. Одна з моделей Сюзан Мюнкер тоді не витримала і назвала Бурдена садистом. На цьому її кар'єра з Бурденом закінчилася.

Фетишем Гі Бурдена було взуття, і найчастіше тільки воно було у фокусі, в той час як на задньому плані могла розгортатися жорстока сцена.

Гі Бурден народився 2 грудня 1928 року в Парижі. Він любив велоспорт. А у вісімнадцять років серйозно зайнявся живописом і хотів стати художником. У 20 років Бурден вступив на військову службу, яка пройшла в Дакарі, в якості повітряного фотографа. Потім він повернувся в Париж і влаштувався на роботу продавцем об'єктивів.

Гі Бурден продовжував малювати і почав фотографувати для себе. Переламний момент в його житті настав, коли Бурден побачив фотографію Едварда Уестона "Перець №30". Цей знімок змінив його сприйняття навколишнього середовища і хід усього життя.

Він перебував під впливом сюрреалізму і всіх сюрреалістів, найавторитетнішим з яких став Ман Рей. Бурден шість разів стукав у двері, але дружина Рея постійно проганяла непроханого гостя. Сьома спроба увінчалася успіхом, Ман Рей сам відчинив двері і запросив його до будинку, вони подружилися. Рей навіть написав текст до каталогу першої виставки Бурдена, яка пройшла в 1952 році. Два роки потому у віці 27 років Гі Бурден прийшов в редакцію журналу Vogue, де йому запропонували роботу.

Перші фотографії моди Бурдена опублікували в лютневому номері Vogue Paris в 1955 році. Він продовжував працювати для цього журналу до 1987 року. Останні роки життя Гі Бурден хворів на рак, 29 березня 1991 року він помер у Парижі.

Сюрреалізм у фотографіях Гі Бурдена
Сюрреалізм у фотографіях Гі Бурдена
Сюрреалізм у фотографіях Гі Бурдена
Сюрреалізм у фотографіях Гі Бурдена
Сюрреалізм у фотографіях Гі Бурдена

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф-невидимка Жан-Франсуа Жонвіль: жінки, які думають, що за ними ніхто не підглядає

Зараз ви читаєте новину «Фотограф Гі Бурден: "Що більше я роблю тобі боляче, то прекраснішою ти стаєш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути