Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2019 11:36

Дослідили скільки років Нілу

Дослідили скільки років Нілу
Ніл тече не міняючи русла уже 6 млн років. Фото: REUTERS.

Італійські і американські геологи стверджують, що Ніл існує понад 30 млн років.

Вчені вважають, що під Нілом є секція мантії, схожої на стрічковий конвеєр, який утримував річку на місці. Тому вона не міняла напрям і довжину русла. Річка протікала через один і той же регіон протягом десятків мільйонів років, передає "НВ".

"Одне з найбільших питань про Ніл — коли річка виникла і чому так довго існувала.", — говорить геолог Клаудіо Фаценна з Техаського університету в Остіні.

Основна гіпотеза про походження річки полягає в тому, що Ніл "забив" майже 6 млн років тому, коли стався зсув в басейні, пов'язаний з рифтом в Східній Африці.

Зрушення в мантії Землі спричинили виникнення ефіопського нагір'я. Утворення висотою 1,5 м дозволяє утримувати річку в її межах. Без геологічної структури Ніл давно б змістив напрямок русла на захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукали порятунку: жінка знайшла у своїй вітальні трьох оленів

"Ми вивчили стародавні породи вулканічного походження, виявлені в Ефіопському нагір'ї, і порівняли їх з відкладеннями з дна Нілу в районі його дельти. Проаналізовані породи існували на одній висоті протягом мільйонів років", — запевняють автори дослідження.

Окрім доказів того, що Ніл рухається в своєму поточному напрямку протягом 30 млн років, нове дослідження також надає інформацію про те, як рух глибокої мантії під поверхнею Землі може вплинути на те, що відбувається на поверхні. Дослідники хочуть застосувати той же тип аналізу до інших великих річок в світі, включаючи Янцзи і Конго.

У Фінляндії туристи виявили пляж з великою кількістю крижаних куль. Природну аномалії виявили на острові Хайлуото, повідомляє The Guardian. Ділянку берегової смуги близько 30 метрів весь заповнений кулями яйцевидної форми зі снігу та льоду.

Зараз ви читаєте новину «Дослідили скільки років Нілу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути