понеділок, 21 жовтня 2013 17:48

До 100-річчя вінницького трамваю у місті відкрили музей
18

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

21 жовтня під час об'їзду території міста губернатор Вінниччини Іван Мовчан та міський голова Володимир Гройсман відкрили Музей Трамваю. В музейному павільйоні зібрали експонати та фотоматеріали про історію вінницького трамваю, якому цьогоріч виповнюється 100 років. 1913 року по Вінниці почали курсувати перші бельгійські трамваї. Потім були трамваї німецького та чеського виробництва.

"У 2007 році в нашому місті з'явились перші швейцарські трамваї. Завдяки їм ми повністю оновили трамвайний парк", - розповів екс-начальник ТТУ, а тепер заступник начальника ТТУ Володимир Бугайчук.

Біля павільйону на відкритому майданчику зробили стоянку для історичних вагонів. Їх зараз 5.

"Усі бажаючі можуть подати заявку на екскурсію і дізнатись багато цікавого про історію вінницького трамваю. Проводити екскурсії буде заступник начальника ТТУ з науково-виробничої роботи. Тому потрібно завчасно знати час проведення, щоб не відволікати заступника від основної роботи. Скільки буде коштувати екскурсія, ми ще не знаємо. Але це буде зовсім недорого", - зауважив начальник ТТУ Микола Форманюк.

До ювілею відкрили також новий цех з технічного обслуговування, де будуть мити трамваї. Дві самохідні миючі машини "Керхер"придбані Швейцарією в рамках меморандуму "Цюріхські трамваї для Вінниці".

"Дуже задоволені цими машинами. Тепер наші працівники не будуть терти трамваї вручну. Бо раніше перед тим, як обмивати з маленької мийної машини, трамвай потрібно було добре драяти щітками. А у цих мийках є свої щітки, їздять собі по рейках і миють вагони. В новому цеху є роздягальня, душ та побутова кімната для працівників. Всі умови. А зверху приладнані інфрачервоні обігрівачі. Їх будемо вмикати, коли буде сніг падати. Щоб поки трамвай миється, сніг на даху трамваю потанув", - розповів начальник цеху технічного обслуговування Микола Слободяник.

 

Зараз ви читаєте новину «До 100-річчя вінницького трамваю у місті відкрили музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути