Ексклюзиви
вівторок, 06 травня 2008 09:17

Дитяче харчування збагачене залізом небезпечне для дітей

Залізо, що додають до дитячого харчування, щоб запобігти анемії, може призвести до затримки розумового розвитку дітей, які не мають потреби в додатковій його кількості, стверджують дослідники з університету штату Мічиган (США). Їхня робота, як очікується, буде представлена на конференції Академічного товариства педіатрів у Гонолулу, йдеться в прес-релізі університету.

У США до дитячого харчування звичайно додають залізо з розрахунку 12 міліграм на літр, у Європі використовують трохи меншу кількість. Це робиться, щоб запобігти залізодефіцитній анемії. Хвороба викликається недостачею гемоглобіну, речовини червоних кров"яних клітин, що переносить кисень в організмі, синтез якого неможливий без заліза.

Вчені Мічиганського університету обстежили 494 чилійських дітей. Одна група дітей, відповідно до американської норми, одержувала 12 міліграм заліза на літр дитячого харчування, а друга - 2,3 міліграми. Вони спостерігалися з півроку до 10 років.

Більшість дітей, які одержували харчування зі змістом заліза відповідно до норм, прийнятих у США, не показали низьких результатів. Однак 5% обстежуваних, у яких у віці шести місяців був високий рівень гемоглобіну, що свідчить про достатню кількість заліза в організмі, показали гірші результати. У середньому в тесті на ІQ вони одержали на 11 балів менше, ніж інші, а в тесті на зорово-моторний розвиток вони показали на 12 пунктів менше. Схожі дані були отримані в тестах на просторову пам"ять, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Дитяче харчування збагачене залізом небезпечне для дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути