понеділок, 17 травня 2010 13:08

Дитяча брехня свідчить про розумовий розвиток

Дитяча брехня свідчить про розумовий розвиток

Канадські вчені встановили, що якщо діти добре брешуть, їхні шанси домогтися високих результатів у дорослому житті вищі, ніж у тих, хто вважає за краще говорити правду чи обманює старших не так успішно.

Уміння брехати припускає складні розумові процеси. Щоб приховати обман і переконати оточуючих у своїй версії подій, потрібні значні розумові зусилля. Коли дитина починає брехати, це означає, що вона перейшла на новий етап розумового розвитку.

"Діти з кращими когнітивними здібностями брешуть краще і можуть добре приховати сліди брехні. Для цього вони оперують декількома мозковими процесами ", - говорить доктор Канг Лі з Університету Торонто.

Згідно з результатами дослідження, брешуть майже всі діти. Учені спостерігали за хлопцями у віці від двох до сімнадцяти років. Серед найменших обманюють лише близько 20%, але вже чотирирічні брешуть майже без винятку - 90%. Пізніше цей показник піднімається ще вище і досягає піку у віці 12 років, а потім йде на спад. У 17 років частка ошуканців знижується до 70%. Усього в експерименті були задіяні 1200 дітей.

Готовність обманювати через дрібниці не означає, що діти будуть робити те ж саме в серйозній ситуації, наприклад, під час іспитів. Експеримент зводився до того, що маленьких учасників просили не дивитися на іграшку в задній частині кімнати, а потім залишали одних. Їхню поведінку фіксувала прихована камера. Її дані в більшості випадків розходилися з тим, що розповідали потім учасники досліду про свої дії.

Дослідження показало, що готовність і вміння брехати не залежать від умов виховання, строгості батьків або релігійності родини.

За останні місяці дослідники зробили ряд цікавих відкриттів у найрізноманітніших сферах життя. Британські вчені встановили, що, на думку мешканок Лондона, жертви згвалтувань самі винні в тому, що сталося. Так думають 54% жінок, що взяли участь в дослідженні.

Дослідники з Університету Бата запропонували використовувати технологію сканування носа для ідентифікації злочинців поруч з дактилоскопією і скануванням райдужної оболонки ока.

Біолог Рейчел Грант з Відкритого університету в Мілтон-Кінсі знайшла зв'язок між поведінкою жаб в період парування і землетрусами. Якщо земноводні відмовляються від сексу, треба чекати удару стихії.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Дитяча брехня свідчить про розумовий розвиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути