вівторок, 21 липня 2009 08:07

Суд звинуватив ЦРУ в брехні

Суд звинуватив ЦРУ в брехні
Федеральний суддя США Ройс Ламберт у понеділок, 20 липня, визнав Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) винним у наданні неправдивої інформації з метою захистити свого співробітника від правосуддя.

Мова йде про судовий розгляд, що почався в 1993 році. Тоді колишній співробітник Управління по боротьбі з наркотиками США Річард Хорн звинуватив Артура Брауна, який очолював тоді резидентуру ЦРУ у Бірмі, в організації незаконного прослуховування його будинку в столиці цієї держави Рангуні.

У 2000 році Джордж Тенет, який займав тоді посаду директора ЦРУ, подав клопотання, в якому попросив суддю закрити справу проти Брауна. Це прохання він мотивував тим, що Браун був таємним агентом, і його особистість не повинна мати розголосу.

У 2004 році суддя Ламберт задовольнив клопотання Тенета, однак у 2008 році з"ясувалося, що Браун не є таємним агентом з 2002 року. Прийнявши до уваги, що керівництво ЦРУ до 2004 року стверджувало про таємний статус Брауна, суддя відновив справу проти нього.

Згідно з рішенням Ламберта від 20 липня, низка високопоставлених нинішніх і колишніх співробітників ЦРУ, в тому числі і Джордж Тенет, повинні надати пояснення у зв"язку з дачею ними неправдивих свідчень. В іншому випадку їм усім загрожують санкції, суть яких суддя не пояснив.

Крім того, Ламберт висловив різке невдоволення свідченнями чинного директора ЦРУ Леона Панетти, який, за його словами, давав суперечливі відомості про те, які з деталей справи можуть бути оприлюдненими.

Дана справа може погіршити імідж ЦРУ, вже підірваний низкою скандалів.

Зокрема, мова йде про звинувачення з боку спікера Палати громад Конгресу США Ненсі Пілозі, за словами якої, ЦРУ ввів її в оману стосовно законності жорстких методів допиту підозрюваних у тероризмі.

24 червня директор ЦРУ Леон Панетта спішно зібрав комітети з розвідки палати представників і сенату, щоб поінформувати їх про якусь програму, яку ЦРУ вело в таємниці від конгресу протягом останніх восьми років. Представники Демократичної партії в конгресі США вимагають проведення незалежного розслідування по факту існування секретної програми Центрального розвідувального управління (ЦРУ), про яку не було відомо законодавцям, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Суд звинуватив ЦРУ в брехні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути