середа, 03 червня 2009 12:07

У США випадково опублікували секретну доповідь про ядерні об"єкти

У США випадково опублікували секретну доповідь про ядерні об"єкти
У США випадково була опублікована конфіденційна доповідь про американські ядерні об"єкти. Документ містить детальну інформацію про цивільні об"єкти і місця зберігання сировини для ядерної зброї, він забезпечений картами.

266-сторінкова доповідь під грифом "суворо конфіденційно" виклав у відкритий доступ федерального уряду США. Про це повідомляє газета The New York Times. Документ був доступний на сайті Державної друкарні.

Доповідь повинна була надійти в МАГАТЕ в рамках угоди про надання міжнародного доступу до ядерних об"єктів. США приєдналися до цього договору в 1998 році, але виконувати його почали лише недавно. 5 травня президент США Барак Обама передав документ на розгляд в Конгрес і в супровідному листі відзначив, що він є "конфіденційним, але не секретним".

Ніякої інформації про склади ядерної зброї в доповіді немає, проте в нім міститься "багато подробиць" про ряд центрів розробки ядерних озброєнь, зокрема про Окріджську національну лабораторію в штаті Теннессі. Зокрема, є карти і опис розташованого на території цього комплексу 9720-5, де на довготривалому зберіганні знаходиться збройовий уран.

Про те, що конфіденційна доповідь потрапила у відкритий доступ, повідомив автор новинного ресурсу Secrecy News Стівен Афтергуд.

Зараз документ прибрали із загального доступу, за фактом даного інциденту почато розслідування, експерти обговорюють можливі наслідки витоку.

Екс-директор ЦРУ Джон М. Дейч, який у минулому займав пост замміністра оборони, нині викладач Массачусетського технологічного інституту, не вважає, що помилкова публікація матиме серйозні наслідки. З ним солідарний Томас Б. Кохран, фахівець з ядерних програм з Ради з охорони природних ресурсів США.

Президент Інституту науки і міжнародної безпеки (Вашингтон) Девід Олбрайт, навпаки, вважає, що розкрита секретна інформація може бути використана терористами і іншими зловмисниками, передає Inopressa.

Зараз ви читаєте новину «У США випадково опублікували секретну доповідь про ядерні об"єкти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути