Ексклюзиви
субота, 08 серпня 2020 13:00

День народження холодильника: найбільший в світі пристрій займає 27 кілометрів площі

Американський винахідник з Міннесоти Альберт Маршалл запатентував холодильник 8 серпня 1899 року. Він працював на дровах, вугіллі та газі. Коштував такий чудо-пристрій більше, ніж автомобіль "Форд".

Перші спроби створити прототип сучасного холодильника були ще на початку ХІХ ст. 1803-го американський інженер Томас Мур постачав у Вашингтон вершкове масло. Однак воно швидко псувалося. Тому для його перевезення він створив рефрижератор - ємність з тонких листів сталі. Чоловік їх обертав кролячими шкірками, поміщав у кедрову діжу й зверху посипав льодом.

У другій половині ХІХ ст. так звані льодовики були популярні серед заможних жителів США і Європи. Утім теплоізоляцією служило не хутро кроля, а папір і тирса. Згодом у різних містах з'явилися айсмени - люди, які продавали лід. Бізнес приносив чималі гроші, але льоду катастрофічно не вистачало.

Автор: wikimedia.org
  Заготівля льоду
Заготівля льоду

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морозилки псуються в холодних кімнатах

1862-го французькі брати-винахідники Едмонд і Фердинанд Карре презентували на виставці в Лондоні машину для створення льоду. Пристрій був заснований на процесі абсорбції - поглинання сірчистого газу водою. За годину виробляв 200 кг льоду.

У 1911 році компанія "Дженерал електрик" випустила більш сучасний холодильник. Він поміщався у кухонній шафі. Та був один суттєвий недолік - шум, через роботу на газі та

неприємний запах.

Через чотири роки американець Альфред Меллоуз запатентував конструкцію схожу на сучасний холодильник. Це була шафа з компресором у нижній частині. Однак, коштував такий пристрій чимало.

Автор: hi-tech.mail.ru
   Один з перших холодильників Frigidaire
Один з перших холодильників Frigidaire

1926-го датський інженер Стіндруп розробив безшумний холодильник без стороннього аромату. Після цього пристрій швидко став популярним в Америці.

В СРСР перші холодильники створили в 1937 році на Харківському тракторному заводі. Їх масове виробництво було освоєно лише в 1960 роки.

Автор: hi-tech.mail.ru
  ХТЗ-120
ХТЗ-120

Цікаві факти:

- Багато років холодоагентом в холодильниках був фреон. Та з часом його заборонили через негативний вплив на озоновий шар.

- У 2006 році вчені з Університету Алабами та Хасельта придумали найменший холодильник в світі. Він відомий, як броунівський холодильник. Призначений для експериментів в молекулярній біології.

- Найбільший в світі холодильник займає 27 кілометрів площі, він знаходиться на франко-швейцарському кордоні в західній стороні Женеви. Був створений з науковою метою для проведення експериментів.

- У більшості людей на холодильнику є мінімум кілька магнітів. А ось у жительки міста Гендерсон штату Невада Луїзи Грінфарб таких магнітів більш 32 000.

31-річна британка Джесс Вільямс з дітьми виявилася заваленою уламками внаслідок вибуху будинку. Її життя врятував холодильний пристрій, який прийняв на себе практично весь удар, захистивши сім'ю від уламків.

Зараз ви читаєте новину «День народження холодильника: найбільший в світі пристрій займає 27 кілометрів площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути