вівторок, 19 жовтня 2010 10:41

Давні люди навчилися випікати хліб ще 30 тис. років тому - учені

Давні люди навчилися випікати хліб ще 30 тис. років тому - учені

Міжнародна група вчених прийшла до висновку, що людина набагато раніше включила у свій раціон хліб, ніж вважалося раніше. Вчені виявили сліди крохмалю на каменях, які 30 тисяч років тому використовувалися людьми для розмелювання їжі. Ймовірно, вже тоді люди харчувалися не тільки м'ясом, але і хлібом.

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі американської Національної академії наук PNAS, європейці, які жили в період середнього палеоліту, розтирали каменем такі овочі, як картопля. Таким чином древні люди робили борошно, а з нього - тісто для хліба.

"Це було схоже на плоский коржик хліба, до складу якого входили тільки борошно і вода. Вони робили щось на зразок лаваша і готували його на гарячому камені. В результаті у них виходив хліб, хрусткий, як крекер, але не дуже смачний", - пояснила Лора Лонго з італійського Інституту доісторичної епохи і ранньої історії.

Камені, які використовувалися для розмелювання їжі, були виявлені під час розкопок в Італії, Чехії та Росії. Виявленому камінню близько 30 тисяч років. Раніше вчені вважали, що хліб з'явився 20 тисяч років тому.

Нагадаємо, нещодавно Володимир-Волинський комбінат хлібопродуктів на Волині почав випікати хліб за стародавнім рецептом. Із сіяного житнього борошна там роблять хліб на заквасці без дріжджів, як це було за давніх часів. Він значно смачніший і корисніший для здоров'я. Через поживність його називають "живим".

За матеріалами Inright, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Давні люди навчилися випікати хліб ще 30 тис. років тому - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути