вівторок, 08 липня 2008 08:25

Чим шкідливі жуйки без цукру

Чим шкідливі жуйки без цукру
Надмірне вживання жуйки без цукру, а також інших продуктів, що містять підсолоджувач сорбіт, може призвести до порушення роботи кишківника і серйозної втрати ваги. Історії хвороби двох пацієнтів, які постраждали через любов до жуйки, були описані німецькими ученими в останньому номері популярного медичного журналу BritishMedicalJournal.

21-річна жінка і 46-річний чоловік довгий час страждали від хронічної діареї і болю в животі. За вісім місяців жінка втратила 11 кг, чоловік протягом року схуд на 22 кг, що відповідало приблизно 20% їхньої початкової ваги, повідомили учені з Берлінського університету. Пацієнтам було зроблено безліч досліджень, проте причину їх захворювання встановити не вдавалося. Знайти відповідь на це питання вдалося лише після уважного аналізу їхнього повсякденного раціону харчування.

З"ясувалося, що неприємні симптоми були викликані вживанням жуйки без цукру, а точніше замінником цукру, що міститься в ній, сорбітом. Жінка щодня вживала близько 15 пластинок жувальної гумки (тобто близько 20 грамів сорбіту), чоловік - 20 пластинок жуйки без цукру і до 200 грам цукерок із замінником цукру (що відповідало 30 грамам сорбіту).

Після відміни жуйки у обох пацієнтів відновилася робота кишківника, а їхня вага поступово почала рости, повідомили дослідники.

Замінник цукру сорбіт або E420 в кишечнику діє як осмотичний послаблюючий засіб, тобто притягає воду, порушуючи всмоктування, що приводить до послаблюючого ефекту. За словами керівника дослідження Юргена Бодіца (Juergen Bauditz), цей ефект добре відомий, проте багато людей не підозрюють, що їх гастроентерологічні проблеми пов"язані з вживанням продуктів із замінником цукру.

Учені попередили, що продукти, до складу яких входить сорбіт, не варто застосовувати як засоби для зниження ваги. Річ у тому, що при їх надмірному вживанні порушується всмоктування важливих компонентів їжі, необхідних для нормальної роботи організму. Особливої обережності слід дотримуватися людям, які страждають на діабет, оскільки в їхньому раціоні часто присутні продукти із замінниками цукру, повідомляє МЕД ПОРТАЛ.

Зараз ви читаєте новину «Чим шкідливі жуйки без цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути