пʼятниця, 08 червня 2018 09:07

Чи є життя на Марсі: NASA оголосило про важливе відкриття

Чи є життя на Марсі: NASA оголосило про важливе відкриття
Марсохід Curiosity виявив докази того, що на Марсі колись могло існувати життя. Фото - nasa.gov

7 червня американське космічне агентство NASA оголосило про важливе відкриття. Марсохід Curiosity виявив докази того, що на Марсі колись могло існувати життя. Пошуковий апарат виявив у скельних породах Марса органічні молекули. Крім того, вчені отримали найважливіші дані про сезонні коливання рівня метану в атмосфері.

Вчені припускають, що на місці знахідки раніше існувало озеро. Тому логічно, що тут накопичувалися органічні речовини.

За словами Інге Кейт, планетолога з голландського університету в Утрехті, знахідка Curiosity показала, що озеро було потенційно жилим 3,5 млрд років тому.

"Марсохід Curiosity не визначив джерело органічних молекул. Ці молекули могли бути їжею для живих істот, але могли існувати і самі по собі за відсутності життя на планеті, в будь-якому випадку знайдена органічна речовина містить хімічні підказки для вивчення планетарних процесів", - заявила Дженніфер Ейгенброд з Центру космічних польотів Годдарда NASA.

Тепер вчені розуміють механізм, за допомогою якого органічні молекули могли вціліти на Марсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали вертоліт, який полетить на Марс

Крім відкриття Curiosity вчені також представили дані про сезонні зміни вмісту метану в атмосфері Марса протягом майже трьох марсіанських років, що становить майже шість земних років. Рівень змінюється, що змушує вчених висунути гіпотезу про біологічне походження цього метану. Результати також вказують на концентрацію органічного вуглецю близько 10 частин на мільйон або більше. Це приблизно в 100 разів більше, ніж у випадку з попередніми знахідками органічного вуглецю на поверхні Марса.

"Метан - це щось, чого в марсіанській атмосфері бути не повинно", - говорить про важливе значення відкриття Кріс Вебстер, співробітник NASA.

"Чи є ознаки життя на Марсі? Ми не знаємо, але ці результати говорять нам, що ми на правильному шляху", - вважає Майкл Майєр, провідний науковий співробітник дослідницької програми NASA.

5 травня американська космічна агенція НАСА запустила місію з вивчення глибинних шарів ґрунту і сейсмічної активності на Марсі. Зонд InSight запущений із бази військово-повітряних сил Ванденберґ у Каліфорнії на ракеті Atlas 5.

Зараз ви читаєте новину «Чи є життя на Марсі: NASA оголосило про важливе відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути