вівторок, 10 листопада 2015 15:41

Через глобальне потепління Земля повністю вкриється туманом

Через глобальне потепління Земля повністю вкриється туманом

Через глобальне потепління Землю огорне густий туман. Найбільш вологими стануть регіони помірного кліматичного поясу. Найбільш "важкими" місяцями будуть червень, липень і серпень, коли кількість опадів збільшиться до 40%. Такі прогнози каліфорнійських вчених.

Попередні дослідження кліматичних моделей давали суперечливі результати: залежно від моделі вони передбачали то збільшення, то зменшення концентрації природних і антропогенних аерозолів в атмосфері. Однак нове дослідження, в якому використовувалися сучасні комп'ютерні моделі, показало, що при подальшому підвищенні середньорічних температур частка аерозолів, особливо в середніх широтах нашої планети, різко посилиться у зв'язку зі зменшенням частоти випадання опадів, які очищають атмосферу. Підсумки роботи, проведеної науковцями з університету Каліфорнії в Ріверсайді, опубліковані в журналі "Nature".

"Наші моделі показують, що концентрація і поширення майже всіх типів аерозолів помітно зросте в міру зростання глобальних температур. Це стосується як природних аерозолів на основі частинок пилу і морської солі, так і антропогенних аерозолів, що ростуть завдяки краплям сірчаної кислоти, золи і органічних часток. Щоб підтримувати повітря в прийнятному стані на їхні викиди знадобляться різкі обмеження", – заявив керівник дослідження кліматолог Роберт Аллен з університету Каліфорнії в Ріверсайді.

У своєму дослідженні автори використовували дві кліматичні моделі – ACCMIP і CMIP5. З їхньою допомогою вчені вивчили, як у міру зростання температур зміниться концентрація антропогенних і природних аерозолів в атмосфері і який вплив вони матимуть. Кліматологи дійшли висновку, що частка аерозолів в атмосфері буде різко збільшуватися по мірі подальшої зміни клімату. Особливо це торкнеться середніх широт Землі. Причиною цього стане зростання середньорічних температур, яке призведе до зменшення рівня опадів і частоти дощів, що очищують атмосферу.

За словами дослідників, зростання концентрації аерозолів призведе до глобальної "ковдри" з туману і смогу, а також викличе зміну океанічних течій, рухів вітрів та інших важливих кліматичних процесів. Найбільше смогу і туману буде спостерігатися в літні місяці – червень, липень, серпень, коли рівень опадів над сушею часом буде падати на 40%. Однак у цих кліматичних змін все ж буде один позитивний ефект, відзначають вчені. Зростання частки аерозолів у верхніх шарах атмосфери буде сповільнювати глобальне потепління, оскільки частинки сажі і краплі рідин розсіюють і відображають в космос частину сонячних променів.

Зараз ви читаєте новину «Через глобальне потепління Земля повністю вкриється туманом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути