Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2009 11:07

Чим небезпечний солярій

Чим небезпечний солярій

У епоху Відродження еталоном краси вважалася біла шкіра, і всі красуні поспішали вибілювати собі обличчя і руки. Починаючи з ХХ століття стала модною засмага - і всі побігли на пляж і в солярії. Але між природним ультрафіолетом і солярієм є велика різниця. Чи може солярій замінити нам сонячну засмагу?

Плюсів у "сонця з машини" порівняно зі справжнім сонцем можна нарахувати багато. По-перше, солярій доступний весь рік. І під доступністю мається на увазі не просто теоретична можливість відвідати його взимку - адже можна з"їздити в Єгипет або на узбережжя Аравійського півострова. Але якщо поїздку може дозволити собі далеко не кожен, то гроші на солярій реально вилучити з бюджету практично будь-якої сім"ї.

По-друге, процедура в солярії займає значно менше часу, ніж засмагання на пляжі. Більш того (і це набагато важливіше!) - тривалість сеансу строго нормується, що дозволяє істотно зменшити ризик сонячного опіку шкіри. Нарешті, випромінювання в солярії використовується вибірково, частина спектру фільтрується - і це дозволяє зменшити ефект фотостаріння шкіри, яке неминуче відбувається під дією ультрафіолету. Зрозуміло, все вищесказане стосується лише сучасних соляріїв з якісними лампами.

Таким чином, на перший погляд солярій здається не просто вдалим "дублером" сонця, але навіть більш досконалою його версією (зрозуміло, з погляду загару). Але це тільки на перший погляд.

По-перше, короткий сеанс можливий виключно завдяки високій інтенсивності випромінювання. А висока інтенсивність означає стрес для всієї шкіри - більший, ніж при сонячній засмазі (зрозуміло, мова не йде про лежання на пляжі до появи червоної скоринки). За інших рівних умов, чим вище інтенсивність ультрафіолету - тим більше клітинних і молекулярних пошкоджень відбудеться в шкірі до того, як вона встигне захиститися за допомогою засмаги. І зменшення тривалості перших процедур в солярії не знімає повністю цю проблему. Не треба і говорити, що новомодні турбосолярії - ще небезпечніший варіант в цьому сенсі.

Доступність солярію цілий рік теж не завжди добре. Адже не можна забувати про той важливий факт, що засмага - це не тільки естетика, але і здоров"я. Зрозуміло, насамперед мова йде про синтез вітаміну D3, який відбувається тільки під впливом ультрафіолету. Взимку для нормального синтезу цього вітаміну шкіра повинна бути світлою, щоб на будь-якій прогулянці по свіжому повітрю (навіть у похмуру погоду) пропускати достатню кількість ультрафіолету для синтезу вітаміну. У солярії, зважаючи на дуже малу тривалість процедури, вітамін D3 не синтезується в достатніх кількостях.

Нарешті, завжди корисно пам"ятати, що сучасна наука розбирається в питаннях фізіології людини набагато гірше, ніж хотілося б, і однозначно гірше, ніж люблять затверджувати фізіологи і лікарі. Тому ті процедури, які сьогодні вважаються абсолютно безпечними, завтра раптом можуть виявитися "ворогом здоров"я N1". А це означає, що засмага в солярії - далеко не така вдала альтернатива сонцю, як багато хто хотів би вважати.

Взимку засмагати в солярії можна, але дуже обережно, і однозначно не до бронзового кольору шкіри. Влітку оптимально - це природня засмага, бажано здобувати її у тіньку і з кремом для загару. Зрозуміло, такий підхід вимагає уваги до себе і своїх дій на курорті, але саме він забезпечить вам найкращу засмагу з мінімальним ризиком і максимальною користю для здоров"я.

За матеріалами w2w.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечний солярій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути