пʼятниця, 03 жовтня 2008 09:04

Чим загрожує вегетаріанство

Чим загрожує вегетаріанство
Шведські учені встановили, що вживання великої кількості м"яса і риби не підвищує ризик розвитку раку молочної залози, на відміну від перенасиченої рослинними жирами дієти.

Дослідження, проведене в Швеції на 11699 жінках старше 50 років, показало нові аспекти здорового харчування. За 10 років дослідження 430 з цих жінок захворіли на рак молочної залози. Проаналізувавши їхні дієтичні пристрасті, учені прийшли до висновку, що вживання рослинної їжі не так корисно, як вважалося раніше, а м"ясо і риба після приготування не набувають канцерогенних властивостей.

Під час термічної обробки м"яса і риби, в них з"являються особливі речовини, гетероциклічні аміни, які підозрювалися в можливій канцерогенності. За наслідками даного дослідження, жінки, харчування яких було багате на гетероциклічні аміни, захворювали на рак молочної залози не частіше, аніж ті, хто вживав мало м"яса та риби. Зате виявилось, що жінки, дієта яких була насичена омега-6 поліненасиченими жирними кислотами, які виявлені в більшості рослинних жирів, мають підвищений ризик захворіти на рак грудей.

Результати даного дослідження перегукуються з попередніми дослідженнями впливу дієти на розвиток раки грудей. Тоді був виявлений підвищений ризик розвитку раку молочної залози за підвищеного рівня жирів та інсуліну в крові у жінок, які вживали велику кількість хлібобулочних виробів з муки дрібного помелу. Учені прийшли до висновку, що жінки, які їдять менше м"яса, вживають більшу кількість хліба.

Дослідники поки не можуть визначити, яким саме чином провокується рак молочної залози при збагаченні дієти омега-6 поліненасиченими кислотами. Проте, вони рекомендують обмежити вживання рослинних жирів, зрівноваживши їхнє вживання з жирами тваринного походження, аби зменшити ризик розвитку пухлин молочної залози, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує вегетаріанство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути