Ексклюзиви
пʼятниця, 20 березня 2009 10:03

Британські вчені навчилися читати думки

Британські вчені навчилися читати думки

Британські вчені зробили крок вперед, освоюючи технологію читання людських думок. Вони змогли зафіксувати місце розташування людей у віртуальному просторі, скануючи їх мозок.

Минулого тижня співробітники Університетського коледжу Лондона провели відповідний експеримент, результати якого опублікували в журналі Current Biology.

У ході дослідження четверо добровольців переміщувалися віртуальною кімнатою в ході комп"ютерної гри, тоді як вчені, використовуючи магніто-резонансну томографію, сканували їх гіпокамп - область мозку, що відповідає за орієнтацію в просторі, пам"ять та планування майбутніх подій.

За допомогою спеціального програмного забезпечення вченим вдавалося розпізнавати просторові спогади піддослідних. "Дивно, просто дивлячись на дані зі сканера, ми можемо сказати, де саме вони знаходяться у віртуальній кімнаті, - сказала Елеонор Магуайр, керівник проекту. - Іншими словами, ми можемо читати їх просторову пам"ять".

Подібний експеримент проводився вперше. "Ми на крок наблизилися до ідеї читання думок, адже просто спостерігаючи за нейронною активністю, ми могли сказати, про що хтось думав", - підкреслив Деміс Хасабіс, співавтор дослідження.

Він прогнозує, що протягом десятиліття ця технологія може успішно застосовуватися, наприклад, у судовій медицині - так, сканування просторової пам"яті підозрюваного надасть точну інформацію про те, чи перебував він на місці злочину.

Раніше американські і японські вчені неодноразово проводили дослідження, в яких за допомогою магнітно-резонансної томографії було можливо побачити чорно-білі зображення та геометричні фігури, що виникають у людському мозку.

У ході останнього подібного досліду вченим із японського Міжнародного науково-дослідного інституту фундаментальної технології електрики і зв"язку за допомогою цієї технології вдалося прочитати слово "нейрон".

За матеріалом Financial Times

Зараз ви читаєте новину «Британські вчені навчилися читати думки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути