понеділок, 01 квітня 2019 12:38

Астрономи відкрили другу "неможливу" галактику

Астрономи відкрили другу "неможливу" галактику
Фото:Science Alert

Група дослідників практично не виявила темної матерії в новій галактиці NGC 1052-DF4. Усі дані по швидкостям зірок у ній несумісні з наявністю темної матерії, повідомляє Science Alert.

DF4 стала уже другою галактикою, яка вочевидь не має темної матерії. У минулому році астрономи за допомогою космічного телескопа Хаббл і наземної обсерваторії Кека знайшли подібну галактику NGC 1052-DF2, у якій здається, повністю відсутня темна матерія.

"Виявлення другої галактики з дуже невеликою кількістю або відсутністю темної речовини настільки ж захоплююче, як і найперше відкриття DF2. Це означає, що шанси знайти більше цих галактик зараз вище, ніж ми думали раніше. Оскільки у нас немає хороших ідей про те, як утворилися ці галактики, я сподіваюся, що ці відкриття спонукають більше вчених працювати над цією загадкою", - наголосив астроном Пітер ван Доккум з Єльського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $19 тис. за 60 днів, проведених у ліжку: NASA проводить експеримент

Команда провела дослідження, щоб підтвердити попередні результати для DF2. Вони використали спектограф Keck Cosmic Web Imager з обсерваторії WM Keck і обстежи орбіти 10 кульових скупчень. Їхня швидкість повідомляла про відсутність чорної матерії.

Вчені сподіваються, що з'ясують те чи існують такі галактики в інших областях Всесвіту. А також, як властивості цих галактик працюють з нинішніми теоріями.

У 1980 році американська вчена-астроном Віра Рубін у своїх дослідженнях довела, що галактики обертаються набагато швидше, ніж повинні. Згідно з її розрахунками, швидкість орбітального руху зірок і газу на околицях галактик повинна зменшуватися пропорційно відстані від центру. Проте спостереження показали, що цього не відбувається. Згодом Рубін висунула теорію існування темної матерії. Вчені досі не розуміють, що це, однак вона необхідна для математичних розрахунків Всесвіту.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи відкрили другу "неможливу" галактику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути