середа, 30 червня 2010 16:35

Археолог знайшов стародавній артефакт дякуючи глобальному потеплінню

Археолог знайшов стародавній артефакт дякуючи глобальному потеплінню

Співробітник Колорадського університету (США) знайшов мисливську зброю, вік якої оцінюється в 10 тисяч років. Вчені вважають, що вона довгий час знаходилася усередині брили льоду, що й зумовило гарну збереженість.

Метровий дротик був знайдений в 2007 році на кордоні Єллоустонського національного парку і датований у 2008-му. Відкриття розголосили лише щойно, оскільки його автор Крейг Лі не хотів завчасно привертати увагу археологів-любителів до цього місця.

Легкий спис, виготовлений з молодої берези, до цього дня несе на собі особисте "маркування" стародавнього мисливця.

За словами фахівця, знайти артефакт допомогло глобальне потепління, яке розтоплює вічну мерзлоту в усьому світі - на Алясці, в Канаді, Європі.

"Ми не надавали значення цьому факту аж до початку 2000-х, - каже Лі. - Мова йде не про великі льодовики, а про порівняно невеликі ділянки, які можна знайти, скажімо, в Національному парку Скелястих гір". Протягом десяти останніх років вчений і його колеги складали карту тих місць, в яких простіше за все буде виявити стародавні скелети, вироби з органічних матеріалів і т. п. "Це все одно що навесні знайти ключі, що впали в сніг", - резюмував археолог.

Натхнений фахівець в кінці літа має намір навідатися в Льодовиковий національний парк, що у Монтані. У співпраці з місцевими індіанськими племенами він хоче першим відшукати "відмерзлі" артефакти і врятувати їх від розкладу і розкрадання.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Археолог знайшов стародавній артефакт дякуючи глобальному потеплінню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути