Ексклюзиви
четвер, 03 лютого 2011 10:56

Apple незаконно продавав програми, розроблені українськими програмістами

Apple незаконно продавав програми, розроблені українськими програмістами

Онлайн-магазин Apple iTunes розмістив під виглядом платних програм-додатків популярні радянські мультфільми та кінострічки без згоди правовласників. У їх числі "Чебурашка", "Джентльмени удачі", "Асса", "Міміно" та інші.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на BBC.

Програми для найбільшого на цей момент онлайн-магазину мобільних додатків App Store, де зараз розміщені більше 350 тисяч програм, часто створюють незалежні програмісти. Перш, ніж програма стане доступною користувачам, її обов'язково затверджують в Apple. Компанія застосовує жорстку політику модерації контенту.

Тим дивніше інцидент з радянськими фільмами, відзначає россійське агентство. Ще вчора в онлайн-магазині додатків як і раніше були доступні  два додатки - мультфільми про Чебурашку і його друзів. Один з них, розроблений українцем Володимиром Пеншиним, коштував 0,99 долара і був розміщений в App Store ще 14 грудня 2010 року.

Раніше від імені Пеншина в App Store було також додано програму, в якій використані зображення героїв мультфільму "Мадагаскар" студії Dreamworks.

Інший український розробник, Валерій Петренко, пропонує програму для перегляду "Чебурашки" вже за 2,99 долара. Від його імені в період з 17 серпня 2010 по 14 січня 2011 року в App Store завантажені додатки для перегляду фільмів "Асса" (9,99 доларів), "Кін-дза-дза", "Міміно" і "Джентльмени удачі" (по 4,99 доларів кожна). Розмір програм сягає 1 Гб.

Всі зазначені програми поширювалися на платній основі. Згідно з діючою схемою взаємодії з розробниками, 30% від доходу з їх продажу отримувала компанія Apple, а 70% - сам розробник.

Фільми, які власники пристроїв Apple могли скачувати як програми в App Store, захищені копірайтом. Правами на них володіють російські кіностудії "Мосфільм" і Об'єднана державна кіноколекція. Їх представники зазначили, що організації не давали згоди на продаж своїх фільмів у будь-яких онлайн-магазинах.

"Розміщення наших фільмів є незаконним, як у якості додатків на iTunes, так і на будь-яких інших порталах, за винятком нашого Мосфільмовского", - заявила російській службі BBC заступник генерального директора "Мосфільму" Світлана Пильова.

За її словами, менеджмент "Мосфільму" знає про проблему і готується подати скаргу в Apple.

Катерина Торопова, представник Об'єднаної державної кіноколекції, що володіє правами на твори "Союзмультфільму", сказала, що компанія не знала про розміщення мультфільму про Чебурашку в iTunes і не видавала ліцензій на розробку такої програми.

У свою чергу, представник Apple Крістін Монахан заявила, що компанія серйозно ставиться до захисту інтелектуальної власності та готова почати розслідування, щойно отримає скарги, і вже зробила низку дій у зв'язку з інцидентом - не уточнюючи, проте, які саме.

Пеншін в бесіді з BBC зізнався, що знає про незаконність своїх дій, однак скористався можливістю заробити.

"Звичайно, у мене немає жодних ліцензійних угод. Все дуже просто. Компанії, у яких є скарги, можуть передати їх Apple, а Apple повідомить мене, що мій додаток потрібно видалити", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Apple незаконно продавав програми, розроблені українськими програмістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути