Ексклюзиви
вівторок, 13 липня 2010 15:40

Американський винахідник створив "сонячну дорогу" (ВІДЕО)

Американський винахідник створив "сонячну дорогу" (ВІДЕО)

Винахідник Скотт Брус, інженер-електрик з штату Айдахо (США), запропонував використовувати в дорожньому полотні замість асфальту і бетону сонячні батареї. На його думку, так Америка перекрила б власні потреби в енергії.

Скотт має власну фірму Solar Roadways. Вона отримала фінансування (100 тисяч тисяч доларів) від Департаменту транспорту уряду США, і перший прототип дорожньої сонячної панелі вже готовий.

Шматок "розумного" покриття розміром 3,6 на 3,6 метра (12 на 12 футів) дає 7,6 кіловата електроенергії на день - у день з чотирма сонячними годинами.

"Сонячна дорога" начинена не тільки фотоелементами, але й мікросхемами, а також світлодіодами. Якщо вночі на неї стане пішохід, він буде підсвічений знизу, і за пару сотень метрів в обидва боки від цього місця на дорозі висвітиться пропозиція знизити швидкість.

Місце комерційного застосування технології, намічене Скоттом Брус, - паркування супермаркетів, на яких рухома розмітка дуже доречна.

Головне питання, яке цікавить інженерів зараз - як скоротити собівартість панелі до 10 тисяч доларів. Зараз вона втричі дорожча за такий самий за розмірами шматок звичайного "дорожнього пирога".

Але при цьому дорожні сонячні панелі втричі довговічніші. Окрім того, покриття повинне бути обладнане обігрівом від снігу і льоду, бути рельєфним задля зчеплення з шинами і мати здатність до самоочищення, властивого гідрофільному склу.

Але ще до застилання великих парковок глава проекту хоче випробувати винахід у малому масштабі - наприклад, в ресторані фаст-фуду на кшталт McDonalds. А по дорозі перетворити заклад в станцію підзарядження електромобілів.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Американський винахідник створив "сонячну дорогу" (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути