Ексклюзиви
середа, 11 травня 2011 15:21

Американські біологи довели, що деякі види можуть розмножуватися і без самців

Американські біологи довели, що деякі види можуть розмножуватися і без самців

Біологи відтворили в лабораторних умовах еволюційний перехід від двостатевого до одностатевого розмноження. Виявилося, самки можуть розмножуватися і без самців. Раніше про те, як він відбувається в природі, дослідники могли лише здогадуватися.

Пітера Бауманна з Інституту Стауерса цікавила відповідь на питання: чи є перехід до партеногенезу (коли яйцеклітини розвиваються в дорослий організм без запліднення) еволюційною безвихіддю.

Багато біологів схилялися до цієї думки довгі роки. Однак лише за останні 10 років учені виявили більше 80 "одностатевих" груп риб, амфібій і рептилій. Бауман також хотів зрозуміти, як в дикій природі з'являються "унісекс-види".

Пітер і його команда повторили експеримент 1967 року: вони звели тріплоїдних (два набори хромосоми від матері й один від батька) самку Aspidoscelis exsanguis з самцем A. inornata.

Під час минулого досліду біологи не перевірили життєздатність потомства. Бауманн з товаришами виростили із шести отриманих яєць чотири гібридні жіночі особини.

Всі вони пізніше відклали яйця, тобто, по суті, клонували себе, і з часом в американських біологів виросло четверте, цілком здорове покоління "одностатевих" ящірок (до березня нинішнього року вчені доглядали за 68 самками і деякою кількістю нових яєць).

Цей рід плазунів (Aspidoscelis) був вибраний невипадково: 7 з 12 його видів повністю жіночі. Вчені припускали, що всі вони з'явилися в ході схрещування "двостатевих" близькоспоріднених видів, при цьому серед потомства були ящірки, що володіють мутаціями, які дозволяють їм розмножуватися без допомоги самців. Нині ця гіпотеза, нарешті, доведена в лабораторії (усі попередні спроби не увінчалися успіхом).

Нагадаємо, у Камбоджі знайшли новий не відомий раніше вид ящірок, у яких немає кінцівок і очей. Як уточнюють дослідники, плазуни живуть під землею і пересуваються, звиваючись усім тілом, - так само, як роблять змії.

Зараз ви читаєте новину «Американські біологи довели, що деякі види можуть розмножуватися і без самців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути