вівторок, 23 листопада 2010 12:39

В Азії знайшли змій, які уміють "літати" (ФОТО)
9

Унікальні 80-сантиметрові рептилії вміють перелітати з дерева на дерево, плануючи у повітрі. На землю вони повертаються за допомогою стрибка, який вбив би будь-яку іншу змію або ящірку.

Змій виду Paradisi Chrysopelea в джунглях Південно-Східної Азії виявив американський біолог Джейк Соха. Він зазначив, що літаючі плазуни використовують оригінальну техніку стрибка і унікальні рухи, щоб долати значні відстані повітрям.

"Ці деревні змії спокійно зістрибують з 15-метрових стовбурів, приземляючись без єдиного забитого місця. Це абсолютно неймовірно", - розповів Соха.

Аеродинамічні особливості літаючих змій дозволяють їм підхоплювати потоки повітря.

Щоб краще вивчити особливості зміїної біодинаміки, вчений за допомогою високошвидкісних камер зробив докладні відеозаписи стрибків Paradisi Chrysopelea. У цих роликах добре видно, як рептилії готуються до стрибка і в процесі падіння продовжують здійснювати швидкі рухи.

Відриваючись від гілки, змія здійснює блискавичний кидок за рахунок скорочення всіх м'язів. Після цього рептилія летить відразу на кілька метрів. А вже в польоті змія розташовується під кутом приблизно 25 градусів відносно до повітряного потоку. Передня частина тіла коливається в горизонтальній площині, а довгий хвіст здійснює вертикальні рухи.

"Ці змії створюють собі всі умови для грамотного літання. Дивно, але якщо скласти всі фізичні сили, що діють на тіло рептилії, то ми побачимо невелику перевагу саме в бік підйомної сили", - повідомив Джейк Соха.

Вчений висловив думку, що у змій є чому повчитися. Наприклад, в перспективі, на основі біоніки плазунів інженери могли б розробити літальні апарати з рухомими крилами.

"Політ змії зовсім не схожий на планування паперового літачка. З погляду аеродинаміки тут все набагато складніше. Змія приголомшливо швидко орієнтується у просторі, змінюючи параметри руху", - додав біолог.

Утро.ру

Зараз ви читаєте новину «В Азії знайшли змій, які уміють "літати" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути