середа, 19 жовтня 2011 10:38

Американці створили трактор з гігантськими руками
6

Фото: Фото: KSL.com

Новий електрогідравлічний механізм акуратно відтворює всі рухи рук власника - від плечового суглоба й до кисті. Тим самим людина немов перетворюється на могутнього робота.

Компанія Raytheon (точніше, її підрозділ Raytheon-Sarcos в Солт-Лейк-Сіті) представила журналістам будівельно-навантажувального робота, покликаного значно полегшити роботу людей у важких і небезпечних умовах. За інформацією KSL.com, новинка точно відображає рухи свого оператора, багаторазово посилюючи їх і, що важливо, помітно збільшуючи розмах.

Довгі руки робота можуть захоплювати важкі предмети і, граючи, маніпулювати ними. При цьому оператор отримує зворотний зв'язок, відчуваючи в ослабленому вигляді опір предметів. Таким чином, людина не просто дає машині команди, а відчуває, що відбувається в його величезних залізних руках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти створили роботів, керувати якими можна силою думки

Новий апарат фактично розвиває лінію першого і другого покоління військових екзоскелетів, яких одягають на тіло. Така свого роду залізна людина коли-небудь зможе знайти застосування в армії. Новий екзоскелет спрямований більше на мирні сфери діяльності. Труби, швелери, балки, великі сталеві листи - ось його основне навантаження. Хоча, напевно, від снарядів робот теж не відмовився б.

За словами віце-президента Raytheon-Sarcos Фрейзера Сміта, руки нового робота можна зробити ще довшими. А якщо обстановка буде загрожувати здоров'ю людини, наприклад, при аварії на АЕС, платформу оператора можна від'єднати від залізного вантажника і поставити хоч у п'яти кілометрах. У цьому випадку людина стежила б за обстановкою на майданчику за допомогою камер і мікрофонів.

Сміт каже, що з таким пристроєм на будівництвах і в інженерних роботах люди могли б працювати по вісім годин без втоми. І ще цікаве зауваження американського менеджера: "Новинка відкриває багато робочих місць для жінок, яким шлях до багатьох професій був закритий тільки на підставі браку сили".


Зараз ви читаєте новину «Американці створили трактор з гігантськими руками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути