четвер, 08 жовтня 2009 15:08

Американці пояснили біологію аутизму

Американці пояснили біологію аутизму
Учені з Інституту Броада (США) ідентифікували нові гени і геномні області, які можуть бути пов"язані з аутизмом.

У ході роботи генетики вивчали ДНК аутистів, членів їх сімей та людей, які не перебувають у родинних стосунках з хворими. Дослідникам вдалося виявити однобуквенну зміну на п"ятій хромосомі біля гену семафорин 5А, який контролює зростання нейронів і аксонів (відростків нейронів, по яких йдуть нервові імпульси). У людей, хворих на аутизм, активність цього гена часто знижена. Крім того, було виявлено можливий зв"язок між аутизмом і частинами 6-ї та 20-ї хромосом.

За словами авторів роботи, їх відкриття допомагають пролити світло на біологію аутизму і виділити області, яким необхідно віддати пріоритет у подальших дослідженнях хвороби.

Аутизм - це розлад, що виникає внаслідок порушення розвитку мозку і характеризується відхиленнями в соціальній взаємодії і спілкуванні, а також обмеженою поведінкою, що повторюється. Всі зазначені ознаки з"являються у віці до трьох років. Аутизм призводить до розвитку цілого спектру порушень різного ступеня тяжкості, що зачіпають мову, соціальну поведінку і фізичний розвиток.

Останнім часом в США різко зросла кількість дітей, хворих на аутизм: один зі ста юних американців живе з цим діагнозом. Раніше цей показник перебував на рівні 1 до 150.

До речі, серед дітей-аутистів хлопчиків в чотири рази більше, ніж дівчаток. Встановлено, що ген CACNA1G, з яким зв"язується аутизм, частіше зустрічається у хлопчиків, звідси і більш високий ризик хвороби.

Підготовлено за матеріалами HealthDay News.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Американці пояснили біологію аутизму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути