середа, 02 липня 2008 08:46

Як вирішити психологічний аспект надмірної ваги

Як вирішити психологічний аспект надмірної ваги
Проблема надмірної ваги має багато аспектів. Головне - самостійно або в ході обстеження встановити причини повноти, яка може виникнути на побутовому грунті або через погіршення стану здоров"я. Звичка з"їдати їжі більше, ніж вимагається організму для його нормальної життєдіяльності; "сидячий" спосіб життя (на роботі, перед телевізором, за комп"ютером, за кермом, за письмовим столом); харчові пристрасті (любов до солодощів, борошняних продуктів, пива, солодких газованих напоїв, жирним стравам і тому подібне), нелюбов до спортивних занять - все це неухильно приводить до надмірної ваги.

Існує вираз у французів - "картопляний живіт". До нього можна додати: "хлібобулочний живіт", "пивний живіт" і ін. Непродумане харчування може давати збільшення ваги вже у молодому віці, коли всім хочеться бути красивими і стрункими, і це образливо. Встають питання: "Що робити?", "Хто винен?". Як правило, в цій біді винні ми самі, оскільки не помітили той час, коли їжа стала заняттям, а не життєвою потребою.

Установка на споживання "радощів життя", до яких відноситься і смачна їжа (для багатьох - одна з основних розваг!) формує психологію "насолодження" шлунку (наприклад, кава в ліжко, пиво в лазню, солодощі дітям як заохочення, шоколадні набори як подарунок і так далі). Смачно поїсти стає рівноцінним поняттю "Добре провести час" (на пікніку, на презентації, в гостях, на банкеті, в ресторані і так далі). Виникає психологічна залежність від їжі, подолати яку за допомогою пігулок для схуднення або дієти неможливо. Багато перспектив, на жаль, для вас закриваються - успіх, кар"єра, мобільний і здоровий спосіб життя, широке і вільне спілкування, спорт. Ви закомплексовані, ви не подобаєтеся навіть собі, що вже говорити про інших. Потрібно міняти відношення до їжі і повернутися до первісного сенсу споживання їжі, тобто їжа - це не задоволення, а лише життєва необхідність (щоб не померти з голоду).

Пригадаєте відомий латинський вислів: "Ми їмо для того, щоб жити, але живемо не для того, щоб їсти".

Розрізняючи цю грань, ви зможете змінити свою власну "філософію харчування", налагодити постійний самоконтроль і це допоможе вам зменшити вагу і знайти зовнішність, що милує око. Багато хто скаржиться на слабоволля, відчуття, що чогось недодали своєму організму, коли починають обмежувати себе в їжі. Це говорить про те, що ви приступили до схуднення, не дозрівши психологічно для цього. Ви не розумієте ще, що вступили на шлях боротьби і перемоги над своїми недругами: обжерливістю, пивним пияцтвом, непомірним поїданням солодощів, жирного м"яса, сала і хліба. Вам ще невідомо, що їжа творча, інтелектуальна і духовна, дає значно більше радості і задоволення, про що багато хто навіть не підозрює! Потрібно задовольняти свій інтелект, творчі і фізичні сили, а не шлунково-кишковий тракт.

Декілька слів про інші причини ожиріння, що з"ясовуються в ході медичного обстеження. У ендокринолога ви дізнаєтеся чи немає у вас діабету, гіпофункції щитовидної залози, зниження рівня статевих гормонів. У гастроентеролога ви з"ясуєте, чи повноцінна функція вашого шлунку, кишечника, печінки і підшлункової залози. Психотерапевт прояснить ситуації прихованого і явного стресу, які, можливо, впливають на якість вашого життя. Знижений тонус судин як кровеносних, так і лімфатичних, веде до тканинних набряків, а погіршення мікроциркуляції (яку можна тренувати в лазні, сауні і басейні) знижує інтенсивність обміну речовин і правильне їх засвоєння. Своєчасне лікування дасть свої плоди.

Любіть свій організм, в нім немає нічого зайвого, ви привносите в нього зайве і непотрібне, ви самі руйнуєте свої органи, примушуючи їх працювати на межі можливого, не відводите себе від дійсних радощів життя до уявних, реформуйте своє мислення. Не втрачайте часу, повідомляє neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як вирішити психологічний аспект надмірної ваги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути