середа, 17 грудня 2008 14:26

Як стать і вік дитини впливає на сприйняття смаку

Дівчата краще розрізняють смак, ніж хлопчики. Такі дані, зокрема, отримали вчені біологічного факультету університету Копенгагена в ході великого дослідження серед школярів.

Перше широкомасштабне дослідження почуття смаку та переваг у їжі у дітей і молодих людей проводилося у формі масового експерименту, який приурочили до щорічного фестивалю природничих наук у датських школах. У дослідженні брали участь більше 8,9 тисяч дітей з усієї Данії.

Школярі отримали набір зразків речовин, з допомогою яких перевірялося почуття смаку, а також докладні інструкції. Тестові системи дозволяли точно оцінити здатність дітей та підлітків розрізняти солодкий і кислий смак різної інтенсивності, а також встановити, якому смаку вони віддають перевагу, скільки смакових рецепторів на їхньому язику. Крім того, учасники експерименту відповідали на питання, пов"язане щодо переваг у їжі.

Одне з головних відкриттів полягало в тому, що дівчатка, як правило, краще розпізнають смак, ніж хлопчики.

"Ми просили школярів підрахувати кількість смакових рецепторів на язиці. Однак, експеримент показав, що у хлопчиків і дівчаток однакова кількість рецепторів. Це може означати, що відмінності полягають у тому, яким способом хлопчики і дівчатка обробляють смакові враження", - каже один з авторів дослідження Міхаель Фрост.

Згідно з отриманими даними, поріг чутливості хлопчиків до кислого смаку на 10% вищий, ніж у дівчаток, а до солодкого - на 20%.

Окрім того, виявилося, що дівчатка віддають перевагу більш "м"яким" смакам, у той час як хлопчикам подобаються більш сильні відчуття. Хлопчики також виявляли більшу схильність до солодкого і кислого, ніж дівчата.

Вчені з"ясували також, що 30% школярів віддають перевагу несолодким напоям, а 70% - люблять страви з риби.

Під час експерименту були виявлені чемпіони з чутливості. Школярі з північної датської провінції Ютландія, зокрема, розрізняли смак розчину лимонної кислоти при концентрації 0,37 грама на літр, водночас як іншим дітям потрібно не менше 0,5 грама на літр, щоб відчути смак.

Вчені поки що не можуть пояснити причини цієї регіональної особливості.

На думку вчених, результати дослідження дають приводи для роздумів як харчової індустрії, так і батькам.

"Існує також, наприклад, окрім відмінностей між дівчатами і хлопчиками, здатність дітей пізнавати смак зі зміною віку. Це може допомогти створити різні продукти, що враховують ці особливості дітей і молодих людей", - говорить одна з авторів експерименту Боділ Аллесен-Пагорб.

Також, вчені з"ясували, що діти далеко не завжди віддають перевагу солодкому, і виробники повинні врахувати і цей результат експерименту, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Як стать і вік дитини впливає на сприйняття смаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути