Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2011 15:08

77 тисяч років тому люди робили матраци з очерету - вчені

У Південній Африці знайшли найдавніший з відомих матраців, виготовлених з рослинного матеріалу. Йому приблизно 77 тис. років. Він на 50 тис. років старший попереднього рекордсмена серед постільних речей.

Фахівці помітили, що багато археологічних шарів містять великі, сантиметрової товщини валки рослинного матеріалу (стебел і листя). Найбільші з них охоплювали принаймні три квадратних метри. Експерти підозрюють, що ці валки слід вважати залишками постільних речей. До цього найбільш ранніми матрацами були знахідки в Іспанії, Південній Африці та Ізраїлі. Їм 20-30 тис. років, і вони більш фрагментарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці зберігають під матрацами 60 мільярдів доларів

Дослідники вивчили стародавнє ліжко під мікроскопом. У журналі Science пані Уедлі з Університету Вітватерсранда (ПАР) і її колеги описують результати аналізу фітолітів (крихітних викопних решток рослин, які дозволяють ідентифікувати види) та мікроморфологію.

Учені виявили, що на валки, створені 77-58 тис. років тому, пішли осока, очерет та інші трави, що ростуть у долині Тонгаті, але не зустрічаються в сухих околицях печери. Швидше за все, мешканці Сібуду над річкою Тонгаті в Південній Африці навмисно їх збирали і несли додому. Під мікроскопом рослинний матеріал показав ознаки стиснення і неодноразового витоптування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раз на півроку матраци треба перевертати

У найдавнішому шарі виявлені листя лавра Cryptocarya woodii - ароматичної рослини, що використовується в традиційній медицині досі. Листя містять ряд хімічних сполук, які здатні вбивати комах. Напевно, стародавні люди вибрали їх для захисту від малярійних комарів та інших шкідників.

Мікроскопічний аналіз також показав, що матраци спалювалися - можливо, для усунення комах і накопиченого сміття. Поверх спаленого матеріалу вкладалися свіжі шари.

Зараз ви читаєте новину «77 тисяч років тому люди робили матраци з очерету - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути