вівторок, 29 квітня 2008 12:23

Фізики обчислили коефіцієнт марності керівників

Ефективність керівних організацій різко знижується, якщо в їхньому складі більше 20 членів. Емпіричне підтвердження цьому "закону Паркінсона" знайшли співробітники групи з вивчення складних систем Віденського медичного університету (Австрія).

Петер Клімек та його колеги із групи з вивчення складних систем вирішили перевірити висновок Паркінсона про те, що при збільшенні кількості членів будь-якого комітету падає ефективність його роботи. Коли число членів перевалює за 20, погіршується здатність комітету приймати рішення. Цей рубіж Паркінсон назвав коефіцієнтом марності.

Дослідники проаналізували дані про діючі (на 10 вересня 2007 року) уряди 197 країн, а також дані про стан керованих ними країн. Для оцінки стану використовувалися чотири показники: індекс розвитку людського потенціалу (визначається ООН, складається із ВВП, очікуваної тривалості життя, рівня грамотності й освіченості), політична стабільність (як і наступні, визначається Світовим банком), демократичність режиму й підзвітність влади народу, ефективність уряду (якість формулювання стратегій та їхнього виконання).

Виявилося, що зі збільшенням кількості членів кабінету міністрів відбувається зменшення всіх цих показників, причому значення, що лежить нижче середнього, досягається після того, як у кабінеті виявляється більше 20 членів.

На думку авторів, статистична значимість їхніх результатів на порядок вище тієї значимості, що звичайно визнається задовільною в соціальних дослідженнях.

Дослідники перевірили залежність тих же показників від інших параметрів: розміру країни або кількості населення, однак значимих кореляцій не виявили. Проте, деякі країни, наприклад Австралія, Нова Зеландія й Канада, не підкорилися загальному правилу й показали високі результати, хоча перші дві держави мають у кабінеті по 27 членів кабінету, а третя - 32, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Фізики обчислили коефіцієнт марності керівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути