середа, 07 травня 2008 17:19

Віктор Брудновський виростив найбільшого в Європі метелика (ФОТО)

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Метелик Велике нічне павиче око нічого не їсть, живе запасами, накопиченими гусінню
Метелик Велике нічне павиче око нічого не їсть, живе запасами, накопиченими гусінню

Електрик 49-річний Віктор Брудновський із райцентру Здолбунів Рівненської області торік знайшов у саду гусінь завдовжки 12 см. За дев"ять місяців із кокона вилетів метелик Велике нічне павиче око.

— У житті такої величезної гусені не бачив. Понад два сантиметри товщиною. Вся у волосінні. Страшно було в руки її взяти, — згадує господар. — Поклав у каструлю й накрив кришкою — хотів вранці сусідам показати. За ніч вона зробила кокон більший за сірникову коробку.

Чоловік вирішив не викидати знахідки. Сфотографував і заніс до хати. Знімки показав знайомій вчительці біології. Вона порадила набратися терпіння й чекати до весни. Дружина Брудновського Валентина каже, що залишилися на зиму без соку — на експеримент взяли каструлю із соковарки.

У квітні з кокона вилетів метелик. Розмах його крил — 15 см.

— Скільки живу тут, а такого ще не зустрічав! Від нас недалеко залізниця. Можливо,  метелики на поїзді з теплих країв приїжджають, — дивується Віктор Брудновський.

Науковці вважають природною появу метелика на Рівненщині й не пов"язують із глобальним потеплінням. Він — типовий представник фауни регіону, хоч і рідкісний.

— Велике павиче око є найбільшим нічним метеликом Європи. Найпоширеніший у Середній та Південній Європі, на Кавказі, Малій Азії та Ірані. В нас — у Криму, — пояснює 37-річна Тетяна Гусаковська, біолог із Рівненського державного гуманітарного університету. — Метелик занесений до Червоної книги України. Цікаво, що він нічого не їсть. Живе за рахунок запасів, які накопичив, будучи гусеницею.

Науковець пояснює, що такі комахи живуть днів десять. Відкладають яйця й помирають.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Брудновський виростив найбільшого в Європі метелика (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути