вівторок, 23 липня 2013 07:15

"У воронку затягувало курей і викидало живими без пір'я"

Автор: фото з сайта www.newspaper-sn.com
  Через зміни клімату в Україні можливі потужні смерчі. Такі торнадо здатні осушити озера, змести міста
Через зміни клімату в Україні можливі потужні смерчі. Такі торнадо здатні осушити озера, змести міста

— Біля нашого села величезний торнадо пронісся. Спочатку маленький воронок в небі появився. Потім превратився у тоненький смерч, який ріс буквально на глазах. Став ходити по місцевих полях, кажуть, зірвав дах одної з хат, — говорить 24-річний Олександр Мокляк, дільничний із села Покровське Зіньківського району на Полтавщині. — У нас маленькі смерчі, буває, трапляються, то люди до них звикли. А як таке побачили, стали худобу заганяти й речі в хату ховати. Та вихор понесло в бік сіл Новоселівка та Арсенівка, але не долетів до них також.

— Смерч, або торнадо — це вихор, який формується із купчастих хмар і двох потоків сильного вітру. Одного вологого й дуже теплого, а другого — сухого й холодного. Коли ці повітряні маси зустрічаються, на їх перетині утворюються вихори. А з них — воронка, яка поступово опускається на землю, затягує в себе все, як пилосос, — говорить 47-річна Віра Балабух. Вона очолює відділ синоптичної метеорології Українського метеорологічного інституту. — Найбільша небезпека — потрапити у воронку. Підіймає на шалену висоту, а потім різко викидає. Це залежить від інтенсивності смерчу. Були випадки, коли з чоловіка тільки зривало одяг. Або у воронку зятягувало курей і викидало живими без пір'я.

Всередині торнадо — дуже низький тиск і дрібні вихори, які обертаються швидше за швидкість звуку. Вони можуть розірвати людей і тварин на частини або здерти з них шкіру.

В Україні стаються смерчі, які можуть підняти людину в повітря, позривати дахи з будинків, обірвати листя з дерев. Діаметр — від 75 до 100 метрів, висота до 15 км. Зона руйнувань — 2-3 км. Швидкість вітру у вихорі може бути понад 200 м/с. По землі рухається в середньому 40-60 км/год. й триває 3-10 хв.

— Наші торнадо маленькі, найстрашніший був 1987 року на Волині. Тоді й дерева виривав, і хати крушив. Від нього загинули четверо людей, ще 30 поранені, — каже Віра Балабух. — В Америці смерчі досягають гігантських розмірів, радіусом до півкілометра. Висушують озера, змітають міста, як от недавно було в Оклахомі.

Вихори починають утворюватися у березні, квітні або на початку травня. Найбільше їх у липні, коли найспекотніше. За останні 10 років кількість торнадо в Україні збільшилась майже вдвічі. Доти вони траплялися раз на три-п'ять років.

— Через глобальне потепління в Україні змінюється клімат. Погода стає нестійкою, з потужними дощами та шквалами. Середня температура за рік виросла майже на градус. З кожним роком літо буде жаркішим і триватиме довше. Тому скоро смерчі для України стануть звичним явищем — з'являтимуться частіше й ставатимуть сильнішими. У зоні ризику Південь і Захід України, особливо Крим і Прикарпаття. На Сході й Півночі їх менше, бо повітря сухіше. Торнадо може розігнатися там, де є простір. Тому найбільш небезпечне для сіл та передмість.

Передбачити явище в Україні майже неможливо, бо вихори можуть утворитися в хмарах завдовжки від 3 км. Метеостанції фіксують лише явища розміром понад 12 км.

— Можливо тільки передбачити виникнення великого смерчу. Тоді через супутник видно білу пляму, — каже 60-річна Любов Бідюк із полтавського гідрометцентру. — З тих смерчів, що пройшли, ми жоден не зафіксували. Про них узнаєм зі свідчень очевидців.

Зараз ви читаєте новину «"У воронку затягувало курей і викидало живими без пір'я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути